Mobile & Tablets

Wat is de langste wandelroute ter wereld?

De langste wandelroute ter wereld is de Trans Canada Trail. Het is een beetje vals spelen: de Canadezen hebben gewoon allerlei bestaande wandelroutes met elkaar verbonden. Maar vooruit: met 16.800 kilometer is de Trans Canada Trail niet zomaar een ommetje.

 

Pfffff: 840 dagen wandelen

Om je een indruk te geven: als je 20 kilometer per dag aflegt, moet je 840 dagen wandelen om hem te voltooien. Dag in dag uit. Oftewel 2 jaar en 4 maanden.

400 lokale routes

En de Canadezen zijn nog lang niet klaar met hun Trans Canada Trail. Ze knopen er de komende jaren nog meer wandelroutes aan vast. In totaal worden 400 lokale routes aan elkaar gekoppeld. Uiteindelijk telt de langste wandelroute ter wereld 23.000 kilometer. Ze loopt van de Atlantische Oceaan naar de Grote Oceaan en de Noordelijke IJszee.

 

Voltooid in 2017

De Canadezen werken al aan de Trans Canada Trail sinds 1992, toen Canada 125-jarig bestond. De organisatie van de route heeft zichzelf tot haar 25ste verjaardag gegeven om de route te voltooien. Dus in 2017, als Canada 150 jaar bestaat, moet de route rond zijn. De wandelroute wordt volledig onderhouden door vrijwilligers. De Trans Canada Trail is daarmee het grootste vrijwilligersproject van Canada.

Verlaten spoorwegen

Een groot deel van de Trans Canada Trail leidt de wandelaar over verlaten spoorwegen. Overigens kun je de route ook doen met je mountainbike of  je paard. En als er sneeuw ligt: met langlaufski’s of je sneeuwscooter.

Zware wandelroute

Behalve lang is de route zwaar, vooral door de noordelijke ligging met veel sneeuw in de winter. Het meest oostelijke puntje van de wandelroute is St John's in Newfoundland. Vandaar gaat het traject via alle Canadese provincies en territoria naar het noordelijkste punt: Tuktoyaktuk in Northwest Terroritories, dat binnen de poolcirkel ligt. Het meest westelijke punt is Victoria in British Columbia.

Douglas-sparren van 1000 jaar

Mooi is-ie wel, de Trans Canada Trail. Zo wandel je in British Columbia langs Douglas-sparren die meer dan 1000 jaar oud zijn en 90 meter hoog. Op de grens van Alberta en Northwest Territories loop je langs Canada's grootste nationale park, Wood Buffalo. Daar graast de grootste kudde bizons ter wereld.

Dinosaurussen & ijsbergen

Alsof dat nog niet genoeg is: op je pad liggen ook nog vindplaatsen van duizenden dinosaurusskeletten. En je ziet ijsbergen langsdrijven. Puur genieten dus. Als je na al die kilometertjes nog pap kunt zeggen tenminste.

Foto: Caillum Smith, Preserved Light Photography

{slide=Klik hier voor een kaartje van de Trans Canada Trail|closed}

Kaartje van de Trans Canada Trail

{slide=Klik hier voor een mooi filmpje over de Trans Canada Trail|closed}

{/slides}

5.0/5 rating 1 vote

Related Articles