Mobile & Tablets

Wat zijn de populairste babynamen van 2014?

Daan en Sophie zijn de populairste kindernamen van 2014. Zij lossen Sem en Tess af, die in 2013 nog aan kop gingen. Sophie was in 2010 al eens de populairste meisjesnaam. Daan is ook een blijvertje: in 2012, 2011, 2009 en 2008 stond hij op nummer 1.

Sociale Verzekeringsbank

De lijsten zijn afkomstig van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de kinderbijslag en dus goed op de hoogte is van trends in babynamen. De SVB baseert het kindernamenoverzicht op de lijst van 3,4 miljoen kinderen voor wie jaarlijks 3,2 miljard euro aan kinderbijslag wordt uitgekeerd.

174.000 kinderen

In 2014 werden 174.000 kinderen geboren. Ongeveer 89.000 jongens kregen samen 11.657 unieke namen, bij de bijna 85.000 meisjes waren er 13.402 verschillende namen.

 

Originele namen

Ondanks dat Daan en Sophie ook in het verleden populair waren, is een nieuwe trend die uit de ranglijst blijkt: ouders gaan juist op zoek naar een originele naam. Zij gebruiken het overzicht van de SVB om te controleren hoe gebruikelijk en geliefd de naam is die ze willen kiezen. En ze zoeken dus steeds vaker naar een oorspronkelijke naam, eentje die afwijkt van de massa.

Ghëarmiangelijanno

Zo kwamen in 2014 bij de jongens bijvoorbeeld voor: Alias, Bamboo en Ghëarmiangelijanno. Bij de meisjes: My-Angel, Liberty en Qut.

Mag alles volgens de Naamwet?

Hoe belachelijk je het ook vindt, het wordt steeds moeilijker een naam te verzinnen die niet mag volgens de Nederlandse Naamwet. Alpacino, Feeërieke, Walhalla en Smiley bijvoorbeeld zijn allemaal officieel geregistreerd in Nederland.

Tsjakkalotte

Toch komt het soms voor dat de ambtenaar van de burgerlijke stand op de rem gaat staan en een voornaam weigert te registreren. Bijvoorbeeld als er sprake is van een scheldwoord. Een bekend geval is ook Tsjakkalotte: de naam die Emile Ratelband in 2001 wilde geven aan zijn dochtertje. Om eerlijk te zijn vind ik dit nog wel een leuke naam, veel leuker dan bijvoorbeeld Qut, waar je een meisje niet mee zou moeten opzadelen.

Geweigerde voornamen afgelopen 150 jaar

Op Vernoeming.nl staat een lijstje met voornamen die geweigerd zijn de afgelopen 150 jaar. Heel leuk om even te kijken. Een paar opvallende: Alles, Uivertje, Ego, Frans Rolls Royce (alweer van Emile Ratelband), Geisha, Sujez Chtristhus, Miracle of Love, F, Philipsdochter, Jeanne d’Arc, Tom Tom, Fleur de Mariage, Marieke Methadon. De dichter Simon Vinkenoog wilde destijds zijn dochter Marihuana noemen, maar die naam werd ook geweigerd.

Populairste namen voor 2015

Welke namen in 2015 populair zullen worden is koffiedik kijken. Toch waagt de website Ikbenzwanger.nl een gokje. Volgens onderzoek van deze populaire website zullen ouders hun baby's in 2015 vermoedelijk het vaakst Kyan (jongen) en Yara (meisje) noemen.

Senn, Milas & Tygo

Voor jongetjes zullen de namen Senn, Milas en Tygo komend jaar waarschijnlijk ook sterk aan populariteit winnen, aldus Ikbenzwanger.nl. Finn, de nummer één van vorig jaar bij Ikbenzwanger.nl, is echter gezakt naar plaats 16. “Finn is daarmee een typische modenaam gebleken”, aldus de site.

Populaire voornamen bij de Belgen

En dan nog even naar onze zuiderburen. Daar zijn Emma en Lucas de populairste voornamen van 2014, zo blijkt uit gegevens van de Vlaamse overheidssite Kindengezin.be. Emma heeft na een jaartje afwezigheid haar plaats aan de top van populairste meisjesnamen in Vlaanderen opnieuw opgeëist. Bij de jongensnamen was Lucas al voor het vierde jaar op rij de vaakst voorkomende naam op geboortekaartjes.

WK-effect: Eden & Anan

De Vlaamse site constateert ook een WK-effect. Zo steeg de populariteit van de voornamen Eden en Adnan. Die stijging kan te danken zijn aan de populariteit van de voetballers Eden Hazard en Adnan Januzaj.

Powned: baby’s martelen

De website van Powned geeft weer zijn eigen draai aan dit nieuwtje: zij focust vooral op de ‘belachelijke namen’ die in 2014 zijn gegeven. Of, in de subtiele woorden van Powned: “waarmee baby's gemarteld worden”.

Game of Thrones

Powned: “De popcultuur is weer flink vertegenwoordigd in de lijsten van zowel mannelijke als vrouwelijke namen. Zo zijn er heel wat namen uit de televisieserie Game of Thrones die aan nieuwbakken mensen gegeven worden. Bij de meisjes zijn er elf Arya's en tien Sansa's. Bij de mannen is er zelfs een Tyrion, al is onbekend of het om een dwerg gaat.”

Ook andere beroemdheden zijn populair, aldus Powned. “Zo vonden we drie Rihanna's, maar ook een Tarantino, Mourinho, Cassius-Clay, Heintje en zelfs een Berlusconi.”

Populairste voornamen 2014

5.0/5 rating 1 vote

  • Tags voor dit artikel: taal | voornamen

  • Leuk als je mijn blog deelt:
    Bookmark and Share