Mobile & Tablets

Wat zijn de Wodanseiken en waar staan ze?

De Wodanseiken: ik ben op wandelingen een paar keer langs deze indrukwekkende eiken gekomen. Wat zijn dit voor eiken? Hoe oud zijn ze? Waarom heten ze Wodanseiken? En waar staan ze?

Oude eiken: 400-600 jaar

De Wodanseiken staan langs de Wolfhezerbeek ten zuiden van het dorp Wolfheze in Gelderland. Ze behoren tot de bekendste bomen van Nederland. De vijf eiken zijn niet bijzonder groot, maar wel oud. Schattingen variëren van 400 - 600 jaar.

Deense eiken van 1400 jaar

Voor Nederlandse begrippen is dat zeer oud. In Engeland, Zweden en Duitsland staan eiken van 1000 tot 1200 jaar. In Denemarken staat de oudste eik van Europa: 1400 jaar.

 

Open heidelandschap

De Wodanseiken zijn hoogstwaarschijnlijk geplant of ontkiemd kort na de aanleg van de sprengebeek die van 1550 dateert. De grillig gevormde bomen worden tegenwoordig omgeven door een gemengd bos, maar eeuwenlang stonden ze in een open heidelandschap langs de beek. Dat verklaart waarom ze relatief klein gebleven zijn.

Afgezaagd kunstwerk

Eén van de Wodanseiken is in de twintiger jaren afgezaagd: het is nu een prachtig kunstwerk, rijk begroeid met grassen, kruiden, bladmossen,levermossen, korstmossen en paddestoelen. Hieronder bleken bij een inventarisatie door de KNNV-afdeling Wageningen verschillende zeldzame soorten te zijn, zoals het Paarsteelveentrechtertje.

‘Wodanseiken’: bedacht door Bilders

De naam ‘Wodanseiken’ werd rond 1850 bedacht door de romantische landschapschilders Gerard en Johannes Warnardus Bilders. Groepjes kunstenaars hielden ook nachtelijke bijeenkomsten onder de oude eiken. Een zeer romantische schildering van de eiken dateert uit 1849 en is van de Arnhemse schrijver en schilder J.J. Cremer, zie de foto bij dit artikeltje.

Sinds de middeleeuwen

Het is echt bijzonder even bij deze bomen te verpozen, ze aan te raken, en te beseffen dat ze er al sinds de middeleeuwen staan. Respect!

Wandelingen rond de Wodanseiken

Heb je zin om ze te zien? Het leukste is om er een wandeling aan te koppelen. De omgeving is echt prachtig. Ik heb op mijn website Frankwandelt.nl twee wandelingen beschreven die pal langs de Wodanseiken voeren:

{slide=Klik hier voor een heel leuk filmpje over Wodanseiken|closed}Superleuk filmpje over de Wodanseiken en hoe je ze het beste kunt fotograferen. Je gaat op pad met internationaal bekende natuurfotograaf Ruben Smit. Hij is bekend van onder andere de prachtige natuurfilm over de Oostvaardersplassen. Het filmpje is afkomstig uit een tv-cursus fotograferen in de natuur.

{/slides}

Klik op de foto's om te vergroten

5.0/5 rating 1 vote