Mobile & Tablets

  • Home
  • Vragen
  • Natuur
  • Wat zijn de beste tips om edelherten, wilde zwijnen en reeën te spotten?

Wat zijn de beste tips om edelherten, wilde zwijnen en reeën te spotten?

Wat zijn de beste tips om edelherten, wilde zwijnen en reeën te spotten?

Kom je vaak in de natuur en wil je je kansen vergroten om edelherten, wilde zwijnen en reeën te spotten? Boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer laat in een leuk filmpje zien hoe je dat doet. Hij geeft vijf gouden tips op de website van Vroege Vogels.

Tip 1: let op je geur

Stink lekker naar jezelf! Gebruik geen deodorant, aftershave of parfum. Ik vind mensen al vaak stinken naar geur uit een flesje. Veel dieren hebben een veel betere neus dan mensen en slaan direct op de vlucht voor je Chanel nr. 5. Overigens kunnen dieren natuurlijk ook je lichaamsgeur ruiken. Loop daarom altijd tegen de wind in.

Tip 2: wees stil

Wat voor geuren geldt, geldt natuurlijk ook voor geluiden: er is niet zoveel geluid nodig om een wild zwijn of edelhert te laten vluchten. Een krakend grindpad, een brekend takje of het ritselen van oorbellen of armband kan al funest zijn. Loop rustig en kies een pad dat weinig herrie maakt. En o ja: zet je smartelijke phone uit!

 

Tip 3: let op diersporen

Let op sporen zoals pootafdrukken, uitwerpselen of vraatsporen. Zo kom je erachter welke routes de dieren nemen, en waar ze vaak verblijven. Ogen open dus!

Tip 4: kies een goede observatieplek

Loop niet de hele tijd rond op zoek naar dieren. Je kunt veel beter een goede observatieplek zoeken in de buurt van routes van dieren (zie tip 3). Je maakt dan sowieso veel minder geluid. Ga daar zitten en dan wachten maar. Hou ook hier rekening met de windrichting. Zorg dat je donkere, effen kleren aan hebt zodat de dieren je niet zien. Zie je een dier, beweeg dan zo min mogelijk.

Tip 5: ga alleen, ga vroeg of juist laat

In je eentje heb je veel meer kans om wild te spotten. Dan val je het minst op. De beste tijd om groot wild te zien is in de vroege ochtend of aan het eind van de middag.

Geheime tip: Waterleidingduinen

Wil je 100% kans om herten, reeën en vossen te spotten? Ga dan gewoon naar de Waterleidingduinen onder Zandvoort. Spuit je helemaal onder met eau de toilette, stamp lekker hard, ga midden op de dag. Het maakt allemaal niet uit, je struikelt hier gewoon over wild.
Leuke route in dit gebied lopen? Ik ken twee topwandelingen:

Filmpje met tips voor wild spotten

Bekijk hieronder een leuk waarin boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer laat zien hoe je groot wild kunt spotten.

4.0/5 rating (7 votes)

Related Articles