Mobile & Tablets

Wat is het verschil tussen paddenstoelen en zwammen?

Wat is het verschil tussen paddenstoelen en zwammen?

Wat is het verschil tussen paddenstoelen en zwammen? En wat hebben schimmels hiermee te maken? Het is heel simpel, lees snel verder!

Zwammen & schimmels

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de woorden zwammen en schimmels hetzelfde betekenen: een zwam is een schimmel en een schimmel is een zwam. Ik spreek hierna van zwammen om het simpel te houden.

Paddenstoelen & gisten

Tot de zwammen behoren zowel meercellige organismen zoals paddenstoelen maar ook eencellige organismen zoals gisten.

 

Paddenstoel = vrucht

Wat is een paddenstoel? Het is heel eenvoudig: een paddenstoel is de vrucht van een zwam, die veel groter is dan wat jij ziet. Net als bij een ijsberg bevindt het grootste deel van de zwam zich buiten het zicht. Dat kan onder de grond zijn, maar ook in een boom. Want ook in (dode) bomen groeien zwammen, die als vrucht een paddenstoel hebben die jij kunt zien.

Vergelijk: appel en appelboom

Je zou een zwam kunnen vergelijken met een appelboom. Als ik je vraag wat het verschil is tussen een appelboom en een appel, zeg je direct: dat is toch duidelijk, de appel is de vrucht van de appelboom. Precies hetzelfde geldt voor zwam en paddenstoel.

Vliegenzwam

Maar een vliegenzwam dan, dat is toch een zwam? Ja, die héét zwam, en dat is verwarrend. Maar ook een vliegenzwam is enkel en alleen de vrucht van een zwam. Het is dus een echte onvervalste paddenstoel.

3.2/5 rating (6 votes)