Mobile & Tablets

Hoe oud worden slakken?

Vandaag tijdens een wandeling van Castricum naar Egmond hadden Joyce en ik het over de jachtigheid van het moderne leven. En dat het ons wel fijn leek om veel langzamer te leven. Als een slak bijvoorbeeld. Hou oud wordt een slak eigenlijk?, vroeg Joyce zich af. Een terechte vraag. Ik zocht het uit.

Slakken van 30 jaar

Landslakken worden niet zo oud, gemiddeld zo'n twee jaar. Eén van de weinige uitzonderingen is de wijngaardslak, die haalt gemiddeld acht jaar. Sommige wijngaardslakken in een beschermende omgeving (een dierentuin of een aquarium) zijn dertig jaar geworden. Slakken hebben nogal wat vijanden (ook wel genoemd ‘liefhebbers’) die zo'n lekker hapje niet versmaden. Dus de meeste slakken zullen die leeftijd lang niet halen.

 

Hoe komen slakken de winter door?

Huisjesslakken (slakken die hun huisje bij zich hebben) overwinteren op een beschut plekje. Ze leggen zich bijvoorbeeld te ruste tussen strooisel en bladafval op de bodem of in een spleet achter een plank. Anderen kunnen zich in de grond ingraven. Zo beschermen ze zich tegen bevriezen en uitdrogen.

Metselende slak

De wijngaardslak metselt zijn huisje in de winter dicht met een stevig kalkdekseltje. Dat dekseltje heeft kleine gaatjes waardoor hij kan ademen. Andere slakkensoorten maken een vliesje van hardwordend slijm dat beschermt tegen kou en vijanden.

Groeiend huisje

Het slakkenhuisje groeit overigens mee met de leeftijd van z'n bewoner. Zoals een boom jaarringen heeft, heeft een slakkenhuisje groeiringen. De doorsnee van de opening van het huisje wordt steeds groter.

Genummerde slakken

Heel grappig: op de website van Vroege Vogels schrijft Suzanne van Nifterick: “Ik hoorde eens het verhaal van iemand die de huisjes van de slakken in haar tuin voorzien had van nummers en er na 7 jaar nog eentje tegen kwam.”

Slakken in soorten en maten

Over slakken valt enorm veel te vertellen. Dat zal ik niet doen. Maar hier wat leuke feitjes:

  • er zijn 60.000 tot 75.000 soorten slakken bekend
  • slakken zijn de enige weekdieren die ook op het land leven
  • de meeste slakkensoorten zijn tweeslachtig: ze hebben zowel manlijke als vrouwelijke geslachtsdelen, maar ze kunnen zichzelf niet bevruchten
  • slakken leggen tot 400 eitjes per jaar en zijn ’s avonds en ’s nachts actief
  • het huis van de huisjesslak is opgebouwd uit kalk (calciumcarbonaat) en hoornachtige stoffen
  • de draairichting van de schelp is meestal rechtsom
  • huisjes van slakken worden gebruikt als gidsfossiel: met behulp van de huisjes wordt de ouderdom van aardlagen vastgesteld
4.1/5 rating (18 votes)

Related Articles