Mobile & Tablets

Wat is een IP-adres? En wat is jouw IP-adres?

Wil je weten wat een IP-adres is? En hoe je kunt zien wat het IP-adres is van jouw computer? Lees er alles over!

IP = Internet Protocol

IP staat voor Internet Protocol. Alle computers die met internet of een netwerk verbonden zijn hebben zo’n uniek IP-adres. Zonder zo’n IP-adres kun je niet het internet op.

 

Communicatie tussen verzender en ontvanger

Die IP-adressen maken communicatie mogelijk tussen een verzender, bijvoorbeeld een website, en een ontvanger, bijvoorbeeld jouw computer. Als je computer via het internet communiceert, gebeurt dat via jouw IP-adres. Pakketjes met informatie worden dan van het ene IP-adres naar het andere gestuurd. Heb je geen IP-adres, dan kun je dus niet het internet op.

IP-adressen zijn een soort telefoonnummers

Je IP-adres maakt je computer zichtbaar en vindbaar voor alle andere computers op internet. Je kunt dat IP-adres vergelijken met een telefoonnummer: alleen als je een telefoonnummer hebt, kun je bellen en gebeld worden.

Reeksen getallen

IP-adressen lijken zelfs wat op telefoonnummers. Een IP-adres bestaat altijd uit reeksen van getallen, met punten ertussen. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit: 123.333.135.34.

Anoniem op internet?

Net als telefoonnummers zijn ook IP-adressen te achterhalen. Ze zijn namelijk allemaal gekoppeld aan een internetprovider. En je internetprovider weet je te vinden. Bijdragen op internet zijn daarmee meestal te achterhalen, maar soms moet Justitie hieraan te pas komen. Het is vrijwel onmogelijk om anoniem op het internet te zijn.

Wat is mijn IP-adres?

Soms heb je je IP-adres nodig, bijvoorbeeld als je storingen hebt en je belt met een helpdesk. Dat adres is super simpel te achterhalen, bijvoorbeeld door naar deze site te gaan: www.watismijnip.nl

Wikipedia over IP-adressen

De pagina op Wikipedia die gaat over IP-adressen begint met de volgende breinbreker: “Een IP-adres, waarin IP staat voor Internet Protocol, is een adres waarmee een NIC (network interface card of controller), of in het Nederlands 'netwerkkaart', van een host in een netwerk eenduidig geadresseerd kan worden binnen het TCP/IP-model, de standaard van "het" internet.”

Dat snapt natuurlijk geen hond. Ik hoop dat ik het duidelijker heb uitgelegd, maar suggesties zijn welkom!

5.0/5 rating (2 votes)