Mobile & Tablets

Wat is verkoudheid? Plus: de 10 beste tips tegen verkoudheid

Zwaar verkouden ben ik al een week. Nu ik in de hoest- en snotfase zit, vraag ik me af: wat is verkoudheid eigenlijk? En wat kun je ertegen doen? 10 tips om verkoudheid te voorkomen en als je het bent: snel weer beter te worden.

Wat is verkoudheid?

Verkoudheid is een ontsteking (=infectie) van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Het wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Volwassenen zijn gemiddeld 2 tot 4 keer per jaar verkouden. Kinderen kunnen zelfs 12 keer per jaar verkouden worden. Verkoudheid is dan ook de meest voorkomende infectie.

Maar waarom word je steeds weer verkouden? Bouw je dan geen immuniteit op voor dit virus? Zeker wel, het probleem is alleen dat er honderden verschillende virussen bestaan. Daardoor kun je steeds weer een nieuw virus te pakken krijgen (of eigenlijk krijgt het virus jou te pakken).

 

Hoe ontstaat verkoudheid?

Virussen zijn de boosdoeners: zij veroorzaken de verkoudheid. Ze verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de lucht. Als je in de buurt bent van iemand die verkouden is bijvoorbeeld. Dan adem je zijn of haar geïnfecteerde adem makkelijk in. Dit gebeurt vooral als mensen dicht op elkaar zitten in slecht geventileerde ruimtes. Denk aan het openbaar vervoer, kantoor, school of crèche.

Je kunt het virus ook via de handen overdragen. Wie verkouden is, zit vaak aan z’n neus. Geeft hij jou vervolgens een hand, dan reist het virus eenvoudig mee. Zit jij weer aan je neus, dan... gatver.

Wat zijn de symptomen van verkoudheid?

Bij verkoudheid is het slijmvlies in vooral de bovenste luchtwegen ontstoken, je neus en je keel dus. De klachten beginnen meestal geleidelijk. De volgende symptomen komen vaak voor bij verkoudheid:

 • keelpijn: hier begint de ellende meestal mee
 • hoesten: je hoest slijm op hoofdpijn lichte spierpijn loopneus en snotteren
 • koorts: dit komt bij kinderen soms voor, bij volwassenen bijna nooit
 • duur: 1 tot 3 weken

De 10 beste tips tegen verkoudheid

Wat zijn de beste tips om verkoudheid te voorkomen en als je verkouden bent: snel weer beter te worden?

Verkoudheidstip 1. Haal je neus op

Uit recent onderzoek blijkt dat je neus ophalen beter is dan je neus snuiten. Ophalen voorkomt dat je slijm in je bijholten terechtkomt. Vooral hard snuiten door beide neusgaten tegelijk kun je beter niet doen. Als je toch wilt snuiten: gebruik een papieren tissue, druk één neusgat dicht en snuit niet te hard door het andere neusgat. Snuit daarna het andere gat.

Verkoudheidstip 2. Drink water maar geen alcohol

Voldoende water drinken is altijd al belangrijk, maar extra belangrijk als verkoudheid op je loert. Uitdroging van je lichaam kan de werking van je immuunsysteem aantasten. Water verwijdert afvalstoffen uit je lichaam en zorgt ervoor dat je lichaam gehydrateerd blijft. Laat alcohol en koffie liever staan: ze onttrekken juist vocht aan je lichaam.

Verkoudheidstip 3. Neem voldoende rust

Bij verkoudheid is het verstandig om voldoende rust te nemen. Rust versterkt je immuunsysteem. Blijf thuis en ga daar niet achter je laptop of voor de TV hangen, maar rust echt uit. Je lichaam heeft tijd en energie nodig voor herstel. Ook slaap is belangrijk, niet alleen als je verkouden bent maar ook om verkoudheid te voorkomen.

Verkoudheidstip 4. Voorkom stress

Stress is een flinke aanslag op je lichaam. Te veel spanning is ook funest voor je immuunsysteem, waardoor je gevoeliger bent voor verkoudheid. Dus: relax man (m/v)!

Verkoudheidstip 5. Eet goed, vooral veel groente en fruit

Wie niet goed eet, is veel vatbaarder voor een virus zoals verkoudheid. Vooral voldoende groente en fruit eten is van groot belang, juist in snotterige periodes.

Verkoudheidstip 6. Was je handen en zorg voor hygiëne

Een tip om verkoudheid te voorkomen en verdere verspreiding tegen te gaan: was vaker je handen als verkoudheid op de loer ligt. Zeker als je veel in openbare ruimtes bent, of veel met bus of trein reist. Heb je net geld gepind? Was je handen. En nam je zojuist – heel aardig – de telefoon van die kuchende collega op? Aiiii, te laat sukkel. Virussen vermenigvuldigen zich ook razendsnel in jouw katoenen zakdoek. Dus weg met die smerige snotlap: gebruik papieren zakdoekjes.

Verkoudheidstip 7. Kleed je warm aan

Ook al is kou niet de oorzaak van verkoudheid, toch speelt kou een belangrijke rol. Als je lichaamstemperatuur daalt, ben je gevoeliger voor virussen, dus ook voor het verkoudheidsvirus. Daarom kun je beter te warm dan te koud gekleed op pad gaan.

Verkoudheidstip 8. Beweeg voldoende

Nog een tip om verkoudheid te voorkomen: zorg dat je voldoende beweegt. Door in beweging te komen, ondersteun je je stofwisseling en je afweersysteem. Als je al verkouden bent, moet je juist matig zijn met lichaamsbeweging. Je lijf moet zich namelijk concentreren op herstel. Een wandeling kan geen kwaad, een halve marathon is te veel van het goede.

Verkoudheidstip 9. Gebruik essentiële vetzuren

Essentiële vetzuren zijn van belang voor versterking van je immuunsysteem en voldoende antistoffen aan te maken. Je krijgt ze binnen door bijvoorbeeld vis, lijnzaadolie of walnoten te nuttigen. Overigens las ik deze tip op niet-medische websites, dus ik sta er niet voor in...

Verkoudheidstip 10. Eet kippensoep

Zit je kop vol snot? Probeer dan eens een kop kippensoep. Kip bevat een aminozuur dat het slijm in je longen verdunt, waardoor je het makkelijker ophoest. Kippenbouillon werkt bovendien ontstekingsremmend. Ook deze tip is niet wetenschappelijk te onderbouwen, maar een lekkere kop soep kan nooit kwaad, toch?

7 Bonustips

Via Google vind je nog heel veel meer tips, sommige zinnig, andere twijfelachtig, geen enkele echt wetenschappelijk onderbouwd. Ik geef hieronder de 7 meest gegeven tips op internet:

 • Gorgel met zout water: je spoelt slijm weg, waardoor het virus minder kans heeft om door te zetten.
 • Neem een eetlepel honing: stilt de pijn en verzacht de keel.
 • Gebruik knoflook: schijnt de duur van de verkoudheid te verkorten.
 • Neem extra vitamine C of eet veel fruit waar dit vitamine inzit, bijvoorbeeld citrusvruchten.
 • Wees voorzichtig met suiker: het verzwakt je immuunsysteem.
 • Leg gesneden ui naast je bed: opent je luchtwegen.
 • Neem een stoombad: verruimt je luchtwegen en verlicht je hoest.

Grappige tips tegen verkoudheid

Op de website Omaweethetbeter.nl kwam ik nog een aantal tips tegen waar ik vrolijk van werd. En als je vrolijk bent, is stress ver te zoeken. En dat is dan weer goed voor je weerstand. Afijn, deze moet ik even delen:

 • “Ik las op uw website dit: Ter voorkoming van verkoudheid: Wekelijks de neus spoelen met lauw water. Neem (bijv. tijdens het douchen)!!! een beetje lauw water in de hand en inhaleer dit door de neus. Het is onprettig, maar het went! Nooit meer verkouden! - Petra en Daan”
 • “Maar door de legionella bacterie die mogelijk in de doucheslang aanwezig kan zijn... is dat juist zeer gevaarlijk!!! Ik gebruik daarvoor liever een kopje gekookt water met een snufje zout (wat ik heb laten afkoelen) dan heb je dat legionella risico niet.”
 • “Pittige kip (saté) maken,werkt enorm goed bij mij !”
 • “Als je verkouden bent neem dan het volgende wonderdrankje: Doe in een glas het sap van een halve citroen, 1 el bruine bastersuiker, 1 à 2 el vieux en dan kokend water erbij. Drink dit op op de rand van je bed en ga dan meteen onder de wol! Je gaat lekker zweten en bent de volgende dag weer zo goed als nieuw!”
 • “Neem een ui en een hete grog/levertraan. En een stel omazeggers erbij om u op te vrolijken.”
 • “Katoenen sokjes aan de binnenkant dik insmeren met groene zeep, een paar dikke wollen (geitewollen) sokken eroverheen aantrekken en je bed in!! de volgende dag bent u weer nieuw!”
 • “Veel zuurkool eten, de klachten zullen snel tot het verleden behoren!”

Thuisarts.nl

Een goede site over gezondheid en ziekte is Thuisarts.nl, een site van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Dus wil je informatie van de deskundigen:

Gerelateerde artikelen op Frankblogt.nl

5.0/5 rating 1 vote