Mobile & Tablets

Wat is griep? Plus: de 6 beste tips tegen griep

Echte griep heb je niet zomaar te pakken. Meestal is wat jij griep noemt een ‘gewone’ verkoudheid. Wat is griep eigenlijk en hoe ontstaat het? Wat zijn de symptomen? En vooral: wat kun je ertegen doen? Bekijk de 6 beste tips om griep te voorkomen en als je het hebt: snel weer beter te worden.

Wat is griep?

Ook griep wordt veroorzaakt door een virus: het griepvirus in dit geval. Een andere naam voor griep is influenza. Griep is een besmettelijke ziekte die zich snel verspreidt. Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep.

Als er twee weken achter elkaar meer dan 51 mensen met griepklachten naar de huisarts gaan, is er sprake van een epidemie. Bij een epidemie overlijden in Nederland ongeveer 1000 tot 2000 mensen per jaar direct aan griep of de gevolgen ervan.

Sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen. Dit geldt voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een chronische ziekte, zoals diabetes, een hart- of longziekte, astma.

Hoe ontstaat griep?

Griep ontstaat door het griep- of influenzavirus. Dit virus zit in de luchtwegen en veroorzaakt daar een infectie, die ook gevolgen heeft voor de rest van het lichaam.

Net als het verkoudheidsvirus gaat het griepvirus gemakkelijk via de lucht of via de handen van de een naar de ander. Bijvoorbeeld door hoesten, niezen of praten, of door iemand de hand te geven. Het virus verspreidt zich vervolgens in je hele lichaam, waardoor je in je hele lichaam klachten krijgt.

Wat zijn de symptomen van griep?

De volgende symptomen komen vaak voor bij griep:

 • plotseling begin snel opkomende koorts (> 38 graden tot wel 40 of 41 graden)
 • koude rillingen
 • keelpijn
 • hoofdpijn
 • spierpijn in het hele lichaam
 • verkoudheid
 • droge hoest
 • vermoeid / uitgeput
 • duur: koorts en pijn verdwijnen na 3 tot 5 dagen; het kan een paar weken duren je helemaal hersteld bent
 

De 6 beste tips tegen griep

Wat zijn de beste tips om griep te voorkomen en als je het hebt: er weer snel van af te komen? Op internet is er nogal wat onzin over te vinden. Onderstaande tips zijn van officiële medische websites, zoals Thuisarts.nl, de website van de samenwerkende huisartsen.

Grieptip 1. Zorg voor voldoende rust

Bij griep is het goed om rust te nemen. In bed blijven is niet nodig, maar vermijd lichamelijke inspanning. Als je koorts hebt, kun je wel beter in bed blijven.

Grieptip 2. Drink voldoende

Vooral als je koorts hebt, is het belangrijk om voldoende te drinken. Bij hoge koorts zweet je veel, waardoor je vocht verliest. Zorg er daarom voor dat je veel drinkt om het vochtverlies in je lichaam aan te vullen.

Grieptip 3. Ziek goed uit

Neem de tijd om uit te zieken, anders kunnen de ziekteverschijnselen terugkomen. Dus niet te snel weer aan de slag.

Grieptip 4. Blijf warm

Bij griep is het aan te raden om warm te blijven. Zeker als je naar buiten gaat: kleed je op het weer.

Grieptip 5. Voorkom besmetting

Anders dan verkoudheid is griep een stevige ziekte. Je kunt daarom het risico dat je griep oploopt of er anderen mee opzadelt beter voorkomen. Wat zijn de beste tips om besmetting met griep te voorkomen?

 • Raak zo min mogelijk je neus en mond aan.
 • Bedek je neus en mond als je moet hoesten of niezen.
 • Gebruik papieren zakdoekjes, laat ze niet slingeren maar gooi ze direct na gebruik weg.
 • Was regelmatig je handen met water en zeep.
 • Maak voorwerpen als deurklinken regelmatig schoon.
 • Was regelmatig beddengoed en stoffen speelgoed op 60 graden.
 • Ventileer woon- en slaapruimten.

Grieptip 6. Haal de griepprik

Voor risicogroepen is jaarlijkse vaccinatie tegen griep aan te raden. Vooral voor zwangere vrouwen, werkers in de gezondheidszorg, 60-plussers en mensen met een hart- of longziekte is het verstandig een griepprik te halen.

Andere tips tegen griep

Bekijk vooral ook mijn 10 tips tegen verkoudheid. De meeste tips gelden ook als je griep wilt voorkomen of de mond wil snoeren.

Thuisarts.nl

Een goede site over gezondheid en ziekte is Thuisarts.nl, een site van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Dus wil je informatie van de deskundigen:

Gerelateerde artikelen op Frankblogt.nl

5.0/5 rating (2 votes)