Op 14 februari is het weer Valentijnsdag. Geliefden geven elkaar extra aandacht met cadeautjes, bloemen of (anonieme) kaarten. Een commerciële bedoening die de middenstand geen windeieren legt. Maar waar komt Valentijnsdag oorspronkelijk vandaan? En wie was Sint Valentijn? Ik zocht het uit.
Gepubliceerd op donderdag 05 februari 2015 |
Gepost in Kunst & cultuur
Visolie is al jaren vét. Het zou enorm gezond zijn. Goed voor hart- en bloedvaten, je cholesterol, je spieren. En een effectieve remedie voor dementie, ADHD en depressie. Afijn, sinds een paar maanden ben ik aan de visoliecapsules. Want echte vis vind ik echt vies. Maar kloppen alle gezondheidsclaims? Ik zocht het uit.
Gepubliceerd op zondag 18 januari 2015 |
Gepost in Gezondheid
Echte griep heb je niet zomaar te pakken. Meestal is wat jij griep noemt een ‘gewone’ verkoudheid. Wat is griep eigenlijk en hoe ontstaat het? Wat zijn de symptomen? En vooral: wat kun je ertegen doen? Bekijk de 6 beste tips om griep te voorkomen en als je het hebt: snel weer beter te worden.
Gepubliceerd op donderdag 15 januari 2015 |
Gepost in Gezondheid
Fris en fruitig wil ik het nieuwe jaar inluiden, maar ik vóél me toch beroerd. M’n neus zit potdicht, m’n keel is een rasp, m’n hersens bonzen tegen m’n schedel. Zo beroerd voel ik me dat ik thuis moet blijven. Maar is het griep? Of verkoudheid? En wat is het verschil tussen beide eigenlijk? Toen ik weer kon denken, zocht ik het uit.
Gepubliceerd op donderdag 15 januari 2015 |
Gepost in Gezondheid
Zwaar verkouden ben ik al een week. Nu ik in de hoest- en snotfase zit, vraag ik me af: wat is verkoudheid eigenlijk? En wat kun je ertegen doen? 10 tips om verkoudheid te voorkomen en als je het bent: snel weer beter te worden.
Gepubliceerd op donderdag 15 januari 2015 |
Gepost in Gezondheid
Daan en Sophie zijn de populairste kindernamen van 2014. Zij lossen Sem en Tess af, die in 2013 nog aan kop gingen. Sophie was in 2010 al eens de populairste meisjesnaam. Daan is ook een blijvertje: in 2012, 2011, 2009 en 2008 stond hij op nummer 1.
Gepubliceerd op woensdag 14 januari 2015 |
Gepost in Taal & tekens
Nu de winter weer in de startblokken staat met alle gladheid die daarbij hoort, vroeg ik me opeens af: waarom smelt ijs eigenlijk als je er zout op gooit? En hoe werkt strooizout precies?
Gepubliceerd op maandag 15 december 2014 |
Gepost in Wetenschap
Superfoods als gojibessen, chiazaad, en tarwegras, zijn die nou echt zo gezond? Of is het gewoon een hype die straks weer overwaait. Ik zocht het uit.
Gepubliceerd op woensdag 26 november 2014 |
Gepost in Gezondheid
Vandaag tijdens een wandeling van Castricum naar Egmond hadden Joyce en ik het over de jachtigheid van het moderne leven. En dat het ons wel fijn leek om veel langzamer te leven. Als een slak bijvoorbeeld. Hou oud wordt een slak eigenlijk?, vroeg Joyce zich af. Een terechte vraag. Ik zocht het uit.
Gepubliceerd op zondag 23 november 2014 |
Gepost in Natuur & landschap
In het kielzog van de Zwarte Pieten-discussie is een belangwekkende vraag: hoe schrijf je dat eigenlijk, Zwarte Pieten-discussie? Er zijn tal van varianten, maar wat zeggen de taalregels?
Gepubliceerd op vrijdag 21 november 2014 |
Gepost in Taal & tekens
Is het hen of hun? Welke rol spelen meewerkende en lijdende voorwerpen hierbij? En hoe is de regel na een voorzetsel? Ik moet het altijd weer opzoeken. Zijn er geen handig ezelsbruggetjes voor?
Gepubliceerd op donderdag 20 november 2014 |
Gepost in Taal & tekens
Kom je vaak in de natuur en wil je je kansen vergroten om edelherten, wilde zwijnen en reeën te spotten? Boswachter Lennard Jasper van Staatsbosbeheer laat in een leuk filmpje zien hoe je dat doet. Hij geeft vijf gouden tips op de website van Vroege Vogels.
Gepubliceerd op zaterdag 15 november 2014 |
Gepost in Natuur & landschap
Wil je weten wat een IP-adres is? En hoe je kunt zien wat het IP-adres is van jouw computer? Lees er alles over!
Gepubliceerd op woensdag 12 november 2014 |
Gepost in Internet & websites
De Wodanseiken: ik ben op wandelingen een paar keer langs deze indrukwekkende eiken gekomen. Wat zijn dit voor eiken? Hoe oud zijn ze? Waarom heten ze Wodanseiken? En waar staan ze?
Gepubliceerd op zaterdag 08 november 2014 |
Gepost in Natuur & landschap
Wandelend langs het strand zagen we de zee zich meer en meer terugtrekken: het werd eb. Vanzelfsprekend vonden we dat. Maar hoe ontstaan eb en vloed eigenlijk? En als het eb is in Nederland, is het dan vloed in Australië?
Gepubliceerd op zaterdag 08 november 2014 |
Gepost in Wetenschap