Mobile & Tablets

In de ban van Nujij.nl

Reaguren op Nujij.nl

Regelmatig ben ik te vinden op Nujij.nl. Vooral om nieuwe artikelen op mijn websites onder de aandacht te brengen. Stiekem kijk ik ook naar de berichten van anderen. Wat voor mensen zitten hier? Reaguurders, eenzame zielen of juist sociale types? Van het ene op het andere moment - au! - wordt mijn account geblokkeerd. Wat nu?

Nujij.nl: online community

Nujij.nl, onderdeel van de bekende nieuwssite Nu.nl, is een online community. Iedereen kan er een account aanmaken en vervolgens reageren op nieuws, nieuwtjes onder de aandacht brengen en reageren op commentaar van anderen. De community-site wordt druk bezocht en sommige berichten krijgen enorm veel reacties.

Zwarte Pieten-discussie: 1922 reacties

Vooral actuele zaken zoals de Zwarte Pieten-discussie of het verlies van het Nederlands elftal maken de tongen los. Zo kreeg op 15 november 2014 het bericht ‘Negentig aanhoudingen bij aankomst Sinterklaas in Gouda’ maar liefst 1922 reacties (and counting). Ik aarzel een beetje om ze weer te geven. Voor ik het weet word ik meegezogen in een discussie waar ik me het liefst verre van hou. Ik ben sowieso meer fan van de Kerstman die het allemaal zonder gezeur in z’n eentje bolwerkt. OK, voor de gezelligheid helpt Rudolf nog een handje mee. En z'n neus is rood, maar dat is een kleur waar niemand verder over struikelt.

 

Websites onder de aandacht brengen

Afijn, ik plaats ook berichten op Nujij. Mijn enige doel is: zorgen voor meer bezoekers naar mijn sites Frankwandelt.nl en Vraagfrank.nl. En dat lukt aardig. Soms levert een berichtje me vele tientallen extra bezoekers op.

Pappenheimer & Tsaar Peter de Grote

En er zitten grappige kanten aan mijn verblijf op Nujij. Zo heb ik twee fans: Pappenheimer en Tsaar Peter de Grote. Ieder bericht dat ik plaats, geven ze een plusje. Pappenheimer bekijkt altijd trouw mijn foto’s en schrijft dan zoiets als: “Prachtige platen weer Frank!”. Het klinkt misschien een beetje sneu, maar dat geeft me een goed gevoel.

‘U heeft een ban’

Maar vandaag kreeg ik de schrik van mijn leven. Ik ging naar Nujij.nl en daar stond opeens in gifgele koeienletters: "U heeft een (tijdelijke) ban. Neem contact op met de redactie voor meer informatie en/of de mogelijkheden de ban op te heffen."

Nujij: echte mensen

Direct met de redactie gemaild natuurlijk. Tot nog toe was ik ervan uitgegaan dat Nujij.nl bestierd werd door een team geoliede robots, maar niets is minder waar. Ik geef hieronder de mailconversatie weer die zich ontspon:

Doe ik iets fout?

Ik: “Dag, ik kan opeens geen berichtjes meer plaatsen op Nujij.nl. Ik krijg de melding: "U heeft een (tijdelijke) ban. Neem contact op met de redactie voor meer informatie en/of de mogelijkheden de ban op te heffen." Als ik iets doe wat niet mag, hoor ik het graag.”

Nieuwswaardig en actueel

Nujij: “U heeft een ban op het account met mailadres ###@###.nl omdat u artikelen plaatst die niet journalistiek relevant zijn. Er zit geen actualiteit of nieuwswaarde in. Dat verlangen we wel van artikelen die geplaatst worden op NUjij.”

Ik voelde me enorm beledigd: natúúrlijk hebben mijn artikelen nieuwswaarde! Mijn wandelingen en mijn meningen, die moeten voor het voetlicht gebracht worden! En wat moeten Pappenheimer en Tsaar Peter de Grote met hun leven als ze mij niet meer hebben?

Nujij, even later: “Kunnen we afspreken dat u in het vervolg alleen nog journalistiek relevante artikelen plaatst? Dus nieuwswaardig en actueel.”

Superfoods en koolhydraatarme diëten

Ik: “Ik wil dat best afspreken, maar wat verstaan jullie daaronder? Ik pak even twee artikelen die ik op de homepage van Nujij tegenkom:

  • Hoe werkt een koolhydraatarm dieet?
  • Verhoog je weerstand met noten en superfoods

Is dat nieuwswaardig en actueel? Ik plaats vaak artikelen over wandelingen die ik maak en waarvan ik meen dat ze voor anderen ook interessant zijn, maar dat is dus niet de bedoeling?”

Verrijking van kennis

Nujij: “Het verschil tussen de voorbeelden die u geeft en uw eigen geplaatste artikelen is dat 'Hoe werkt een koolhydraatarm dieet?' en 'Verhoog je weerstand met noten en superfoods' een verrijking zijn voor de (algemene) kennis. De artikelen die u plaatst gaan slechts over wat u leuk vindt en zijn dus meer persoonsgebonden.”

Ik was echt met stomheid geslagen. Alleen maar wat ik leuk vind? Hoe durven ze! Er komen altijd vele reacties op mijn berichtjes. En echt niet alleen van Pappenheimer en Tsaar Peter de Grote!

Gouden tips, mag dat wel?

Ik, nadat ik m’n woede weer een beetje onder controle had: “OK dat snap ik, maar ik ben het er niet mee eens. In het artikel op basis waarvan de ban werd ingesteld geef ik 5 gouden tips om groot wild te spotten. Dat is toch ook verrijking van kennis? En volgens mij toch een heel stuk interessanter dan hoe je je weerstand verhoogt met superfoods. Maar ik geef direct toe dat dat laatste een persoonlijke mening is.

Dus de volgende 3 artikelen zijn geen probleem (want een verrijking van kennis)?:

Ik ga maar even door, want ik wil helder hebben of ik wel of niet kan plaatsen.”

Verlengstuk van Vraagfrank

Nujij: “Dat snap ik goed dat u alles helder wil hebben. Dergelijke artikelen zijn prima wat mij betreft, houd alleen goed in de gaten: Wij zijn geen verlengstuk van uw blog. Post dus niet alles lukraak, want bij een wildgroei van artikelen van Vraagfrank.nl moeten wij weer ingrijpen. Akkoord?”

Wat is 'niet vaak'?

Dat is een waarschuwing die ik even op me moet laten inwerken. Dus ik mag wel posten, maar niet te vaak. Maar ja, wat is te vaak? En eigenlijk beschouw ik Nujij wel degelijk als een verlengstuk van Vraagfrank en Frankwandelt. En ik weet zeker dat Pappenheimer en Tsaar Peter de Grote mij hierin blind zullen steunen.

Stamppot zuurkool

Ik: “OK, dan zal ik met beleid gaan posten. Ik ben wat al te enthousiast geweest, geef ik direct toe. Ik ga maar even koken. Geen superfood-flauwekul, maar gewoon een degelijke oer-Hollandse stamppot zuurkool. Werk ze verder.”

Zin in Kerst

Nujij: “Dank voor uw begrip en uw account is uiteraard weer open voor gebruik. Eet smakelijk alvast en een fijn weekend verder.”

En zo werd het toch nog gezellig. Veel gezelliger in ieder geval dan bij de grimmige intocht van Sinterklaas in Gouda. Hè wat heb ik ineens zin in Kerst!

Update Zwarte Pieten-discussie

Na een paar uur is de Zwarte Pieten-discussie op Nujij volledig ontspoord. De reaguurders gaven hem zo van jetje dat de redactie van Nujij de volgende waarschuwing plaatste in een knalgeel kader: "Dames, heren, dit is de laatste waarschuwing: Reageer ontopic en op een nette, respectvolle manier. Op NUjij wensen we niemand het land uit, spelen niet op de man, wordt er niet gescholden en/of gegeneraliseerd. Negeert u wederom deze waarschuwing, dan ontvangt u een ban voor heel november."

5.0/5 rating (2 votes)

Related Articles