Mobile & Tablets

Slaapmatje Therm-a-Rest TrailPro: praktijktest bij matige vorst

Vorige weekend heb ik mijn nieuwe slaapmatje 'Therm-a-Rest TrailPro' flink kunnen testen. We gingen kamperen tijdens winterse omstandigheden in de Ardennen, bij La Roche-en-Ardenne. Het vroor matig 's nachts en er viel een dik pak sneeuw. Hield de Therm-a-Rest me warm? Lees mijn review.

Yeti-slaapzak

Vorige winter ging ik met twee vrienden kamperen in de Ardennen. Het vroor dat het kraakte en 's nachts bibberde ik zowat mijn tentje uit. Aan m'n slaapzak kon het niet liggen: een fantastische ganzendonzen Yeti-zak. De boosdoener was mijn slaapmatje, de Therm-a-Rest ProLite. Een superlicht, maar veel te dun matje dat de ijzige kou van de grond voor geen meter tegenhield.

Goed slaapmatje: van levensbelang

Een goed slaapmatje is (bijna letterlijk) van levensbelang als je kampeert bij winterse omstandigheden. Ook al heb je nog zo'n warme slaapzak, zonder goed matje schiet je daar niets mee op. Je drukt het dons van je slaapzak onder je plat, en het isolerend vermogen van je slaapzak knalt door het nulpunt, brrrrr.

Barre midwintertochten

 

De Therm-a-Rest TrailPro is 5 centimeter dik, dat is dik genoeg voor barre midwintertochten. Tenminste, dat claimt Therm-a-Rest. Maar is dit matje ook echt warm genoeg voor de winter? Ik testte het uit tijdens een winters weekend wandelen en kamperen in de Ardennen.

Testnacht 1: matige vorst

Nacht 1 van onze winterse trektocht is het gelijk goed raak: het vriest matig, rond 5 graden vorst. Mijn slaapzak moet het tot die temperatuur goed kunnen redden. Hoopvol rol ik mijn matje uit. Wat direct opvalt is dat het zelfopblazend vermogen geen wonder van techniek is. Het duurt vrij lang voor het matje wat lucht binnen heeft gezogen. Dus ik ga zelf maar even testen hoe het met mijn longinhoud gesteld is.

Ik blaas, ik blaas, ik bláás. Het matje vult zich met lucht, met lucht, met lúcht. Wauw, wat een lekkere dikkerd is dit matje! Tevreden begeef ik me naar het kampvuur dat mijn vrienden zojuist aan de praat hebben gekregen. Nog uren warmen we ons aan dit heerlijke vuurtje.

Goed doorstoofd stap ik mijn ijskoude tentje binnen, schuif in mijn ijskoude slaapzak, op mijn ijskoude matje. Wat direct opvalt: het matje ligt echt fantastisch. Geen vergelijk met mijn ProLite matje. Echt heerlijk comfortabel.

Dan volgt een nacht waarin het matig vriest (5 graden onder nul) en ik heb het.... warm. Wat een geluk, heerlijk geslapen al met al, en ik word uitgerust wakker. Ook omdat het matje zo comfortabel ligt.

Testnacht 2: een pak sneeuw

Nacht 2 is het ook een paar graden onder nul. Maar deze nacht krijgt mijn nieuwe matje een nieuwe uitdaging voor z'n kiezen: het heeft flink gesneeuwd en er ligt een dik pak van het witte goedje. Ik heb weliswaar mijn slaapplek sneeuwvrij proberen te maken, maar de grond is bikkelhard en ijskoud en ik krijg lang niet alle sneeuw weg.

Maar ook deze nacht heb ik nergens last van, ik heb het zo mogelijk nog warmer, lig bijna te puffen in m'n zak.

Wat verder opvalt: de grond van mijn kampeerplek is bijzonder bobbelig, zoals zo vaak als je in het wild kampeert. En ook hierbij wordt de kracht van dit matje letterlijk voelbaar: de TrailPro effent door zijn dikte de ondergrond. Totaal geen last van hobbels en bobbels gehad.

Conclusie: dikke plus voor de TrailPro

Het is duidelijk, de Therm-a-Rest TrailPro heeft deze test met glans doorstaan. Het slaapmatje is zeer comfortabel, houdt de kou van de grond fantastisch tegen en effent bobbelige grond prima. Ik ben dik tevreden. Het enige nadeel van dit matje is het gewicht. Met 860 gram is het twee keer zo zwaar als mijn Prolite-matje. Maar ik sleep liever een paar ons meer mee dan kou lijden, hard liggen en gesloopt wakker worden.

Therm-a-Rest TrailPro: de feiten

Nog even de precieze gegevens van de Therm-a-Rest TrailPro:

  • Type: zelfopblaasbaar
  • Gewicht: 860 g
  • Afmeting: 51 x 183 cm
  • Pakformaat (H x Ø): 28 x 17 cm
  • Dikte: 5 cm
  • R-Waarde: 4.0 (R-Waarde geeft het isolerend vermogen aan: hoe hoger, hoe beter het warmte-isolerend vermogen)
  • Buitenstof: 75D Polyester
  • Inclusief opbergzakje
  • Prijs: 99 euro
5.0/5 rating 1 vote