Mobile & Tablets

Kasteel Loenersloot: het best bewaarde geheim van de Randstad

In het kleine dorpje Loenersloot in de provincie Utrecht vind je het prachtige Kasteel Loenersloot. Het bescheiden kasteel ligt er heerlijk bij, verscholen tussen de bomen. In de kasteeltuin aten wij ons broodje en voelden we ons even de koning te rijk.

Drukke omgeving

Het kasteel ligt in een zeer drukke omgeving: tussen de A2, het Amsterdam-Rijnkanaal, het spoor Amsterdam-Utrecht en de drukke N201. Kasteel Loenersloot wordt wel het best bewaarde geheim van de Randstad genoemd. Het valt zo tussen de bomen niet direct op, maar heeft heel wat schoonheid te bieden.

Opengesteld voor publiek

Kasteel Loenersloot domineert sinds ongeveer 1250 het dorp Loenersloot en de omgeving. Begonnen met alleen een donjon (toren), is in de loop der eeuwen veel aan- en bijgebouwd, maar ook veel afgebroken. In 2012 is het kasteel ingrijpend gerestaureerd. Sindsdien kun je het kasteel bezoeken.

 

Donjon: tegen de vijanden

Die donjon is een verdedigingstoren van vijf verdiepingen. Bij oorlog of dreiging konden de kasteelbewoners zich hier terugtrekken en de vijand van achter twee meter dikke muren opwachten. Om de toren werd een gracht aangelegd, om het vijanden nog moeilijker te maken. De ingang van de toren lag op de vierde verdieping en was via een houten trap te bereiken. Bij belegering kon de trap worden verwijderd.

Kasteelpark

Het park rond Kasteel Loenersloot is klein maar idyllisch. Het is rond 1798 aangelegd door de landschapsarchitect Gijsbert van Laar. Kenmerken zijn een sterk kronkelende waterpartij, heuveltjes en beslotenheid. Ondanks dat het een klein park is, heeft het veel verrassende gezichtspunten. Slenter even over de paadjes en geniet van de intieme sfeer.

Brugwachterswoning

Voor je het kasteelpark binnenloopt, passeer je een mooi brugwachterswoninkje uit de 17de eeuw. Sinds 1676 wordt hier tolgeld geheven voor de naastgelegen ophaalbrug. De witgeschilderde houten klapbrug ligt over het riviertje de Angstel. Let even op de houten decoraties in de vorm van een sluitsteen, boogzwikken en aanzetstenen.

Hal & tuinkamer

Ook binnen valt veel te genieten. Alleen de hal is al schitterend, met als blikvangers het rococo plafond en het trappenhuis. Een van de pronkkamers is zeker de tuinkamer, met fraai beschilderde behangsels en dito stucplafond. De familie ontving hier haar gasten. Ongetwijfeld werd hier flink geconverseerd, gelachen en geroddeld. De behangsels zijn beschilderd met landschappelijke taferelen die refereren aan het buitenleven. In de kamer staan Lodewijk XVI meubelen.

Stichting Utrechts Landschap

Kasteel Loenersloot wordt beheerd door Stichting Utrechts Landschap. Meer lezen en bezoektijden bekijken?

Wandeling langs Kasteel Loenersloot

Wil je een mooie wandeling maken die voert langs Kasteel Loenersloot?

Klik op de foto's om te vergroten

5.0/5 rating 1 vote