Mobile & Tablets

Kaapse Bossen, uitzichttoren De Kaap & Chalet Helenaheuvel

Een van de mooiste bossen op de Utrechtse Heuvelrug zijn wel de Kaapse Bossen. Je kunt er urenlang wandelen over kleine, verscholen slingerpaadjes. Als je de hoge uitzichttoren De Kaap beklimt, heb je ruim zicht op de omgeving. Wij boften extra: het had gesneeuwd!

Theehuis Helenaheuvel

Mooi vertrekpunt voor avontuurlijke tochtjes in de Kaapse Bossen is Chalet Helenaheuvel, een prachtig gelegen theehuis en restaurant. Je kunt er je auto kwijt, en je kouwe tengels verwarmen aan een kop thee of een beker choco. Hou op zonnige zondagen rekening met flinke drukte. Op andere dagen zit je op een heerlijk terras terwijl een glooiend heideveld je ogen streelt.

Huis te Maarn

Maar daarna ga je natuurlijk de bossen verkennen over die avontuurlijke paadjes waarover ik het had. Er ligt middenin die Kaapse Bossen trouwens een juweeltje verscholen: Huis te Maarn. Echt een prachtig wit landhuis dat er ongenaakbaar bijligt. Al was het maar omdat de eigenaren je graag op een afstandje houden, gezien alle verbodsborden. Het witgepleisterde landhuis stamt uit 1915, met opvallende kolossale ionische zuilen. Huis te Maarn doet een beetje denken aan het Witte Huis in Washington.

 

Uitzichttoren De Kaap

Uitzichttoren De Kaap, laat die niet links liggen. Vanaf De Kaap kijk je vanaf ruim 25 meter hoogte schitterend uit over vrijwel de hele Utrechtse Heuvelrug. Van de Amerongse Berg in het oosten tot de Dom van Utrecht in het westen. Bij mooi weer zie je in het zuiden zelfs de Rijn als een zilveren lint door de weilanden stromen. Wij zagen besneeuwde boomtoppen zo ver als we konden kijken, heerlijk.

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten liet deze houten uitkijktoren in 2006 bouwen op een heuvel van 40 meter hoogte. Heel leuk: de toren is geheel opgetrokken uit hout uit de Kaapse Bossen zelf. Het hout is, om het milieu te sparen, niet gelakt. De toren steekt zo in elkaar dat eventuele rottende stammen vervangen kunnen worden zonder de rest van de constructie te hoeven slopen. Daar is over nagedacht.

Leukste wandelingen door Kaapse Bossen

Anyways, weet je wat de allerleukste wandelingen door de Kaapse Bossen zijn? Die zal ik je verklappen: Groene Wissel Maarn (12 km) en Trage Tocht Leersum (19 km). Je komt dan langs alle hoogtepunten. De wandelingen zijn nog gratis ook.

Filmpje vanaf De Kaap

Bekijk hieronder een kort filmpje vanaf Uitzichttoren De Kaap:

Klik op de foto's om te vergroten

5.0/5 rating (2 votes)