Mobile & Tablets

John Steinbeck | Reizen met Charley | Recensie

Geweldig boek aan het lezen: ‘Reizen met Charley’ van John Steinbeck. Een klassieker over de reis van schrijver Steinbeck met zijn poedel Charley door het Amerika van de jaren zestig. Ik was op het idee gebracht door een recensie van ‘Reizen zonder John’, het boek van Geert Mak die reisde in de voetsporen van Steinbeck.

Dikkere pil

Maks veel dikkere pil moet ik nog lezen, en dat ga ik zeker doen. Maar ik hoorde wel al van een collega dat Maks boek een stuk minder goed geschreven is dan dat van Steinbeck. In zijn woorden: “Je merkt het verschil tussen een echte schrijver en een geschiedkundige.”

Charley & Rocinante

Waar gaat ‘Reizen met Charley’ over? In september 1960 beginnen John Steinbeck en zijn poedel Charley aan een lange reis door Amerika, van Long Island naar de Pacific en via Texas en het diepe Zuiden terug naar New York. Ze reizen met een camper die Steinbeck speciaal voor deze reis heeft laten bouwen: de Rocinante.

 

Kleine stadjes & groeiende steden

De reis gaat via kleine stadjes en groeiende steden naar schitterende oases in de wildernis. John Steinbeck doet uitgebreid verslag van de obsessies en eigenaardigheden van de Amerikanen die hij onderweg tegenkomt.

Klassieker

Reizen met Charley is een geanimeerd portret van de Amerikaanse samenleving in de jaren zestig. Het boek geldt als een klassieker. Het is een van de populairste beschrijvingen van Amerika aller tijden.

Poedel van Franse komaf

Twee geweldige en constante factoren in het boek zijn de camper Rocinante en natuurlijk de onafscheidelijke poedel Charley, die – zo wordt een paar keer benadrukt – van voorname Franse komaf is. Met Charley voert Steinbeck lange, diepe gesprekken, waarbij het lijkt alsof de hond gewoon begrijpt waar het gesprek over gaat.

Rocinante

Dat je een hond een grote rol geeft in een roman is niet heel verwonderlijk, gezien de hechte band met hun viervoeter die veel mensen hebben. Maar ook de camper komt, deels door die prachtige naam ‘Rocinante’, echt tot leven. Ik vermoed dat als je het schrijftalent van John Steinbeck hebt, je eigenlijk alles tot leven kan laten komen.

Don Quichot

Leuk om te weten: Rocinante is Don Quichots paard in het boek 'Don Quichot van la Mancha' geschreven door Miguel de Cervantes. In die roman is Rocinante niet alleen een paard, maar ook de dubbelganger van Don Quichot: net zoals Don Quichot, is Rocinante erg onhandig, en eigenlijk niet opgewassen voor zijn taken.

Roadtrip van 15000 kilometer

Afijn, Rocinante brengt John Steinbeck toch maar mooi waar hij moet zijn. De lange reis door Amerika die Steinbeck, Charley en Rocinante maken groeit uit tot een roadtrip van zo’n 15000 kilometer, zo ongeveer de afstand tussen Amsterdam en Sydney.

Humor & respect

Steinbeck beschrijft de staten en de landschappen waar hij doorheen reist, en dat doet hij met verve. Al lezend reis je echt met hem mee. Je ziet wat hij ziet, je ontmoet de Amerikanen die hij ontmoet. Soms zijn dat aandoenlijke mensen, of mensen met eigenaardigheden. Steinbeck beschrijft ze met veel humor, maar altijd ook respectvol, met liefde voor de mensen.

Afgelegen dorpjes

Minstens even interessant is het beeld dat je krijgt van het Amerika in de jaren zestig. Je ziet hoe Amerikanen leven in afgelegen dorpjes. En je maakt mee hoe kleine en middelgrote steden enorm aan het groeien zijn. En hoe Amerika veranderd is. Zo kende hij Seattle als klein stadje; in 1962 is het een enorm stad geworden. Ook zijn vroegere woonplaats Salinas kent hij niet meer terug, wat hem verdriet doet. Hij raakt er de weg kwijt, kent de mensen op straat niet meer, alles is anders geworden. Soms is het een erg melancholiek boek.

Individualisme & materialisme

Steinbeck had een vooruitziende blik. Hij voorspelt begin jaren zestig al het toenemend individualisme en materialisme in Amerika. Evenals de verpaupering van steden, de ontvolking van het platteland. Een trend die jaren later in Amerika (en eigenlijk overal in de wereld) in gang is gezet.

Filosofie van het reizen

En passant zet John Steinbeck een filosofie van het reizen neer. Reizen met Charley is te lezen als een ode aan het reizen, aan het voortdurende brandende verlangen om op pad te gaan, nieuwe werelden te ontdekken. Een oproep ook om je neus achterna te gaan, niet gehinderd door werk, gezin of eigen beperkende denkbeelden over wat zou moeten en niet zou mogen. Het boek wakkerde dat verlangen bij mij zeker aan. Maar eerst maar eens die dikke pil van Geert Mak lezen...

  • Reizen met Charley is te koop bij onder meer Bol.com
5.0/5 rating 1 vote