Mobile & Tablets

CBS-enquête: een crime om in te vullen

Ben ik steeds ongeduldiger aan het worden? Ik zit me werkelijk op te vreten bij het invullen van een enquête van het CBS: de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). Sorry hoor, maar welke verouderde tool gebruiken ze in vredesnaam? Weet zeker dat de uitkomsten niet kloppen.

Natuurlijk doe ik mee!

Op zich ben ik altijd graag bereid mee te werken aan onderzoek waar ik de zin van inzie. Dus meestal niet van commerciële instellingen, meestal wel van de overheid. Toen de brief van het CBS in de bus viel met de vraag of ik aan deze Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden wilde deelnemen, dacht ik: natuurlijk doe ik dat.

Brief van een ambtenaar

De eerste barrière was de brief. Die is veel te lang en niet to the point. Ik zit meestal krap in mijn tijd, dus ik wil drie dingen direct weten: waar gaat de enquête over, waarom is het goed dat ik eraan meedoe en vooral: hoeveel tijd het me gaat kosten? Het duurt een tijdje voor ik daarachter ben. Er zit een folder bij, waar verstopt onder het kopje ‘Hoe doet u mee?’ staat dat het me 20 minuten kost. Verder bevat de brief flink wat lange zinnen met irrelevante informatie in ambtenarentaal.

 

Zijn onze bazen slavendrijvers?

Maar goed, ik heb me erdoorheen geworsteld. Want op zich spreekt het onderwerp me aan: hoe is het gesteld met de arbeidsomstandigheden van werknemers. Moeten we met z’n allen flink overwerken? Doen we gevaarlijk werk? Hebben we vrijheid in ons werk? Zijn onze bazen slavendrijvers. Dat soort vragen.

Zonnige baan

Bij veel vragen denk ik: dat heb ik gelukkig allemaal niet, waardoor ik opeens een stuk zonniger over mijn baan begin te denken. Zo heb ik niet te maken gehad met pesten door collega’s, seksuele intimidatie of lichamelijk geweld van mij baas. Ik hoef ook geen vuil, zwaar of gevaarlijk werk te doen, of bij nacht en ontij m’n bed uit. Wel moet ik veel nadenken, creatief zijn, eigen inbreng hebben. Leuke baan!

Waslijst aan vragen

Maar goed, de enquête. Ik ben nu al een half uur bezig (geen 20 minuten dus) en heb geen idee hoe lang dit nog doorgaat. Het is een waslijst aan vragen. En wat echt niet meer van deze tijd is: je kunt nergens in het het enquête-programma zien waar je je ongeveer bevindt. Hoeveel vragen moet ik nog? Hoeveel tijd nog?

Onprettig invullen

Daar komt bij dat de opmaak van de schermen erg archaïsch is. Hierbij gaat het niet alleen om de ‘look and feel’, maar ook om fysieke zaken als de afstand tussen de invulvelden en de button om naar de volgende pagina te gaan. Die is veel te groot, waardoor je nogal wat moet ‘muizen’. Het zijn van die details die maken of het invullen van een enquête prettig is of een crime. Het hoeft echt niet flitsend te zijn, maar dit is wel het andere uiterste.

Moeite om bij de enquête te komen

Nog even iets om over te zeuren: om bij de enquête te komen, moest ik een ingewikkelde url intypen. Dat ging bij mij meerdere keren fout. Het duurde een tijdje voor ik besefte dat ik ook https ervoor moest typen. Maar dat kan natuurlijk aan mij liggen. Kan zo’n url niet gewoon redirecten naar https?

Alleen voor doorzetters

Al met al moet je een flink doorzettingsvermogen hebben. Om aan de enquête te beginnen en vooral: hem te voltooien. En dat is misschien wel het grootste manco van dit onderzoek. Want hierdoor krijg je een enorm vertekend beeld van de onderzoeksresultaten: alleen mensen van een bepaald soort (doorzetters) vullen de enquête in. Alle anderen – luiaards, uitvreters, stresskippen – haken voor het eind af. En ik weet bijna zeker dat nogal wat werknemers in Nederland tot de laatste categorie behoren.

Sommige vragen kloppen niet

Er staan ook een paar vragen bij die niet kloppen. Zo heb ik op de vraag ‘Heeft u één of meer van de volgende beroepsziekten?’ geantwoord: Nee. Maar op de volgende vraag ‘Is deze beroepsziekte vastgesteld door een arts?’ moet ik kiezen tussen Ja en Nee. Terwijl in mijn geval ‘Niet van toepassing’ het juiste antwoord geweest zou zijn.

Maar nu ga ik snel verder met de enquête want ik heb nog zoveel te doen...

Invullen kost een uur

Update: ik ben in totaal een uur met deze enquête bezig geweest. Wat zegt dat over mij? Ben ik een trage doorzetter?

5.0/5 rating 1 vote