Mobile & Tablets

SugarCity: voormalige CSM Suikerfabriek in Halfweg

De stank van de CSM Suikerfabriek in Halfweg zit na vele jaren nog vers in mijn reukorgaan. Zo’n weeë geur die je van verre al ruikt. Nu is de Suikerfabriek omgetoverd tot het veel hipper klinkende ‘Sugar City’. Het is industrieel erfgoed dat uitnodigt voor een bezoekje.

Fietsen naar het Kopje van Bloemendaal

In de jaren tachtig fietste ik heel vaak voorbij de Suikerfabriek van CSM, die toen nog gewoon een echte suikerfabriek was. Op weg was ik van Amsterdam naar het Kopje van Bloemendaal voor m’n wekelijkse rondje. Of naar de duinen als ik zin had.

Vuile bedoening

Die geur kwam je al van verre tegemoet. Ik stond er destijds helemaal niet bij stil dat die Suikerfabriek ook gewoon mooi was om te zien. In mijn beleving was het een vuile bedoening.

Markante suikersilo’s

Nu, 25 jaar later, kwam ik er op twee wandelingen langs. En wat vind ik hem mooi! Vooral die twee zeer markante suikersilo’s. Maar ook de gebouwen eromheen en het fabrieksterrein. Echt een plaatje, zoals je hem van verre kunt zien liggen in het verder platte landschap.

Sugarcity

De Suikerfabriek werd gebouwd in 1919. Een fabriek is het al vele jaren niet meer. Door schaalvergroting verdwenen veel suikerfabrieken in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Aan de fabriek in Halfweg kwam in 1992 een einde. Het enorm terrein (110.000 m² grondoppervlak) is in 2000 gekocht door een projectontwikkelaar.

The Styles Outlets

Sinds een jaar of 10 heet de oude suikerfabriek in Halfweg heel hip ‘SugarCity’. De forse fabriekshal (21.000 m²) wordt gebruikt voor grootschalige evenementen. De vroegere suikersilo’s zijn tot kantoren verbouwd. En er is een enorme outlet gepland: The Style Outlets.

Huis Swanenburg & De Fabriek

SugarCity geldt als industrieel erfgoed. Behalve de opvallende suikersilo’s, die ‘s avonds sfeervol verlicht zijn, valt Huis Swanenburg op. Het prachtige huis werd in 1645 gebouwd als kantoor van het Hoogheemraadschap Rijnland. Overigens is hier in 1981 de televisieserie De Fabriek opgenomen.

Fotogenieke silo’s

Als je een mooie blik op de totale fabriek wil, loop dan even richting Zwanenburg, langs de Ringvaart. Kijk je over je schouder dan zie je opeens de twee enorme zilveren silo’s en de stenen gebouwen eromheen zich in het water spiegelen. Echt een fotogeniek plaatje.

5.0/5 rating (2 votes)

Related Articles