Mobile & Tablets

Museum Oud Amelisweerd | Expositie Armando & Chinese behangsels

Op een schitterende plek langs de Kromme Rijn, vlakbij Utrecht, kun je een klein maar bijzonder museum bezoeken: Museum Oud Amelisweerd (MOA). Wij genoten onderweg op een wandeling van Utrecht naar Bunnik van de Armando-expo en vooral ook: van de collectie Chinese behangsels. Aanrader, zeker in combinatie met een wandeling.

Expositie ‘ARMANDO 85’

Op onze wandeling langs de Kromme Rijn stuitten we bij toeval op dit museumpje. Eigenlijk waren we op jacht naar een welverdiend natje en droogje toen ons oog viel op het bord met de tentoonstelling 'ARMANDO 85' (nog te zien tot 29 maart 2015). De multi-kunstenaar Armando werd in 2014 85 jaar, vandaar die naam.

40 vrijwilligers

Binnen werden we opgevangen door een van de 40 vrijwilligers van dit museum, die ons, heel aardig, ging rondleiden. Ondertussen vertelde hij smakelijk over museum en collectie. Wij begrepen dat vooral de collectie Chinese behangsels bijzonder was.

 

Prinses Beatrix incognito

En inderdaad, wij kwamen ogen tekort. Jachttaferelen, kleurrijke vogels, fantasiedieren, de ruime wanden van twee zalen waren ermee bedekt. “Armando kom je ook elders nog wel eens tegen, dit behang nergens ter wereld”, vertelde de vrijwilliger. Van wie we ook begrepen dat prinses Beatrix fan is van Armando, en nog wel eens incognito komt binnenlopen.

Gerard Godard Taets van Amerongen

We kwamen ook de geschiedenis van die behangsels en van het mooie oude landhuis Oud-Amelisweerd aan de weet. In 1760 kwam het landgoed namelijk in handen van ene Gerard Godard Taets van Amerongen. Die was weliswaar van adel, maar niet al te rijk. En ook zeker niet dom: door te trouwen met een rijke koopmansdochter (met de leuke naam Anna Susanna) was hij opeens trotse eigenaar van een immens landgoed. Anna Susanna was ook lang niet gek: door een edelman te trouwen klom ze wat treetjes op de sociale ladder. Een win-win-situatie, zeg maar.

Oud-Amelisweerd = Arcadië

In 1770 bouwde Taets landhuis Oud-Amelisweerd als zomerresidentie, waar hij en de zijnen tijdens mooie dagen van het buitenleven konden genieten. Oud-Amelisweerd is een prachtvoorbeeld van een achttiende-eeuwse buitenplaats. Grote inspiratiebron bij de aanleg was de oude Griekse streek Arcadië. Al sinds de oudheid staat Arcadië bekend als een idyllisch land waar herders en jagers middenin de natuur een gelukzalig leven leiden.

Verstoffende rollen behang

De Chinese behangsels kreeg Taets als geschenk, maar dit gegeven paard keek hij blijkbaar in de bek, want de rollen lagen te verstoffen op zolder. Pas latere eigenaren hebben de muren van de twee grootste kamers ermee behangen.

Jachtscènes & drakenbootrace

De Chinese behangsels zijn uniek in de wereld door hun omvang en het feit dat ze op de oorspronkelijke plek zijn bewaard. Het behang met Chinese natuurmotieven, jachtscènes en een drakenbootrace is in de periode 1750–1770 in het Chinese Kanton gemaakt en kwam met de VOC naar Nederland. Echt de moeite waard, vonden wij.

Acht lagen behang

Grappig is dat in sommige kamers wel acht lagen behang op de muren zitten. Achtereenvolgende bewoners brachten steeds volgens de heersende mode van hun tijd nieuwe behangetjes aan. De restaurateurs hebben op sommige wanden al die lagen blootgelegd, zodat je mooi alle verschillende behangen kunt bewonderen.

‘Ze vonden er geen flikker aan’

Maar ook de Armando-tentoonstelling is niet verkeerd. Beelden, schilderijen, gedichten, van alles gaat een enorme kracht uit. En ze passen ook wonderwel in dit landhuis. De Armando-collectie is hier ondergebracht nadat het Armando Museum in Amersfoort in vlammen was opgegaan. Armando zegt hierover in een interview met het AD: 'Daar waren ze blij dat ze van me af waren. Ze vonden er geen flikker aan.’

Retrospectief

Afijn, de tentoonstelling biedt een retrospectief op meer dan zestig jaar kunst maken, en toont iconen uit het rijke oeuvre van Armando. En al ronkt deze persbericht-zin nogal, het is echt een mooie expo.

Geopend door... prinses Beatrix

Museum Oud Amelisweerd is nog piepjong. Pas in 2014 werd het geopend (door prinses Beatrix!), nadat het huis jarenlang had leeggestaan en flink in het slob was geraakt. De Chinese behangsels hingen aan flarden, begrepen we van onze vrijwilliger. Daar zijn heel wat restauratie-uurtjes in gaan zitten, want ze zien er nu uit om door een ringetje te halen.

Extra dikke trui

Trek overigens in de wintermaanden een extra dikke trui aan als je dit museum bezoekt: er is geen verwarming, en toen wij er waren was het stervenskoud.

Tips voor wandelingen

Combineer je je museumbezoek met een leuke wandeling, dan heb je een bijzonder dagje. Twee wandeltips:

Klik op de foto's om te vergroten

5.0/5 rating 1 vote


  • Leuk als je mijn blog deelt:
    Bookmark and Share