Mobile & Tablets

Marlene Dumas. The Image as Burden | Mooie expositie in het Stedelijk Museum

Mooie expositie gezien in het Stedelijk Museum Amsterdam: ‘Marlene Dumas. The Image as Burden’. Het museum heeft voor deze beroemde, Nederlandse kunstenaar liefst 18 zalen vrijgemaakt. Aanrader voor de kerstvakantie, want daarna is het afgelopen: de expo loopt nog tot 4 januari 2015.

200 tekeningen en schilderijen

Indrukwekkend vond ik de expositie ‘The Image as Burden’. Met bijna 200 tekeningen en schilderijen is het de eerste grote solo-expositie van Marlene Dumas in Nederland. De expositie biedt een overzicht van het opmerkelijke oeuvre van Dumas. Het Stedelijk Museum brengt haar belangrijkste werken samen. Hoewel ik van een kenner hoorde dat er toch nog wel een paar juweeltjes missen.

Krachtige middelen voor manipulatie

De titel ‘The Image as Burden’ is afgeleid van het gelijknamige werk van Dumas uit 1993 dat uiteraard ook te zien is. De titel slaat op de verantwoordelijkheid die kunstenaars dragen voor hun werk. Beelden kunnen namelijk krachtige middelen voor manipulatie zijn. Kunstenaars beïnvloeden met hun werk de toeschouwers ervan. Marlene Dumas stelt dit in haar werk aan de orde.

 

Liefde, dood & verlangen

De expositie geeft een goed beeld van de kernthema’s die Dumas heeft ontwikkeld in haar artistieke loopbaan. Thema’s als liefde, dood en verlangen komen naar voren in veel van haar schilderijen. Daarnaast analyseert ze in haar werk het gebruik van tekst en beeld in de massamedia.

Persfotografie: niet objectief

Denk bijvoorbeeld aan de persfotografie, die regelmatig in opspraak komt. Het bedrieglijke van foto’s is dat het lijkt of ze de waarheid weergeven. Maar ze kunnen de werkelijkheid enorm vertekenen door camerahoek, timing of uitsnede van een beeld. In veel van haar werken schildert Dumas persfoto’s na en toont de subjectiviteit ervan. De creatieve geest van Dumas heeft de foto’s omgevormd tot persoonlijke, emotionele portretten.

Beeldcultuur

In een tijd die gedomineerd wordt door beeldcultuur, geeft Dumas nieuwe inhoud aan de betekenis die de schilderkunst vandaag de dag kan hebben. Haar intense, emotioneel geladen schilderijen en tekeningen bevatten existentialistische thema's en verwijzen vaak naar kunsthistorische motieven en actuele politieke kwesties.

Marlene Dumas: invloedrijke kunstenaar

Marlene Dumas is geboren in Kaapstad (1953), maar woont en werkt in Amsterdam. Ze wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste hedendaagse schilders.

Expositie tot 4 januari 2015

Klik op de foto's om te vergroten

5.0/5 rating 1 vote