Mobile & Tablets

Koning Willem-Alexander opent expo ‘Geen nummers maar Namen’

Koning Willem-Alexander opent expositie Verzetsmuseum
Koning Willem-Alexander opent expositie Verzetsmuseum

Toen ik van werk naar huis fietste stond er een kleine meute voor het Amsterdamse Verzetsmuseum tegenover Artis. De meute had de smartphone in de aanslag. Voor het museum stonden drie gloednieuwe zwarte Audi’s verkeerd geparkeerd. Wat bleek? Koning Willem-Alexander was daar om een tentoonstelling te openen.

In levenden lijve

Daar moest ik het mijne van weten. Met m’n smartphone voegde ik me bij de meute. Willem-Alexander had mij nog nooit in levenden lijve gezien. Zo’n buitenkansje kon ik hem natuurlijk niet onthouden.

Verkleumde meute

Koud was het wel. En dat voor half april. En het duurde ook maar. De beetje knullige oranje loper voor het Verzetsmuseum bleef leeg. De meute raakte verkleumd. En wat lacherig. Een wat oudere Amsterdammer zei: “Nog even en dan peer ik hem. Dan moet-ie het zelf maar weten.”

 

Zze king of zze Nezzerlens

Een paar toeristen vroegen me in steenkolen-Engels wat er toch gaande was. ‘Zze king of zze Nezzerlens’, die moesten ze ook zien natuurlijk. Een kleine man met een dikke buik en een verkeerd pak rolde over de oranje loper. “That’s not our king”, zei ik voor alle zekerheid maar tegen m’n nieuwe kennissen.

De koning schrijdt

Eindelijk kwam er beweging in het Verzetsmuseum. Even later zag ik zo maar onze koning over de oranje loper naar buiten schrijden. Want als koning loop je natuurlijk niet, als koning schrijd je. De oranje loper leek nog oranjener.

Hallo allemaal!

Afijn, breed lachend kwam onze koning naar buiten. Hij zag er precies zo uit als op tv. Hij lachte naar de meute, zwaaide en riep: “Hallo allemaal!” Dat vond de meute leuk: een licht gejuich steeg op. Tot m'n verbazing bleek dat gejuich ook uit m'n eigen keel te komen, als vanzelf. En gek genoeg zei hij dat ‘Hallo allemaal!’ precies zo als in Lucky TV. Dus met zo’n zwaar Haags accent. Of maak ik dat ervan?

Gekkigheid

In ieder geval maakte hij het welbekende gebaar met z’n hoofd: alsof hij z’n kuifje naar achteren slingerde. In Lucky TV zegt hij dan altijd: ‘Gekkigheid’. En ik zweer je dat ik z’n mond inderdaad dat woord zag zeggen.

Eberhard & Willy

Eberhard van der Laan was er ook. Willy en Eberhard praatten nog wat met elkaar, wat er gemoedelijk uitzag. En ik zag de brede rug van onze koning in de koninklijke Audi schuiven, na nog één keer wuiven naar de verkleumde meute die al aan het afdruipen was.

Hete douche

Ik vond het allemaal heel wonderlijk. En ook vond ik onze koning aardig. Hij wuifde zo hartelijk. En hij boog zich zo diep om wat kindertjes een hand te geven. Met een trots gevoel haastte ik me naar huis voor een extra hete douche.

Geen nummers maar Namen

Dit alles geheel terzijde. Want het gaat natuurlijk om die tentoonstelling in het Verzetsmuseum: ‘Geen nummers maar Namen. Nederlandse politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau’. Daarin staan Nederlandse politieke gevangenen centraal die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten in concentratiekamp Dachau. Bij binnenkomst kregen ze een nummer; hun naam deed er niet langer toe. In de tentoonstelling staan de personen achter de nummers centraal.

Biografieën van jongeren

In samenwerking met Amnesty International wordt ook het lot van hedendaagse politieke gevangenen belicht. Door jongeren geschreven biografieën vormen het uitgangspunt van de tentoonstelling.

Moest ik maar eens gaan zien, die tentoonstelling. Hij draait nog tot 25 oktober 2015.

Filmpje over de opening

Bekijk hieronder een filmpje over de opening van de expositie ‘Geen nummers maar Namen'

Klik op de foto's om te vergroten

5.0/5 rating (5 votes)