Mobile & Tablets

Illuminade Amsterdam 2014: wandelroute langs prachtige lichtsculpturen

Wil je een sfeervolle wandeling maken door hartje Amsterdam? Dan is de Illuminade een absolute aanrader: het internationale Amsterdam Light Festival. Van 11 december tot 4 januari kun je wandelen langs een keur aan lichtsculpturen. Door het historisch centrum wandel je langs lichtkunstwerken, projecties en installaties van hedendaagse kunstenaars. Ik raakte in hogere kerstsferen.

Water Colors: vaarroute

Het festival kent ook een vaarroute: Water Colors. Deze is te bevaren tot 18 januari 2015. De wandeltocht eindigt al op zondag 4 januari 2015.

Lichtkunst

Tijdens het internationale lichtfestival presenteren jonge en gevestigde kunstenaars hun lichtkunstobjecten. Je ziet projecties op historische gebouwen, installaties op straat of in één van de stadsparken of werken waar je dwars doorheen kunt lopen.

 

Vrolijke wandeling

Bijzonder om in de donkere dagen voor en na Kerst een lichtwandeling te maken. Het is ook figuurlijk een lichte, vrolijke wandeling, ik schoot verschillende keren in de lach.

Pompen of verzuipen

Re(bi)cycle Dome bijvoorbeeld is een heel leuk kunstwerkje, en goed passend in fietsstad Amsterdam. Wie deze koepel vlakbij de Hortus Botanicus tot leven wil zien komen, zal de handen uit de mouwen moeten steken.

300 fietsvelgen

De Re(bi)cycle Dome van de Russische architect Vasili Popov, is opgebouwd uit 300 fietsvelgen van afgedankte Amsterdamse fietsen. De lichtbron van het kunstwerk wordt van energie voorzien door een soort ouderwetse waterpomp. En wie bedient die pomp? Juist.

Vuurtoren op de Amstel?

Al wandelend pik je ook wat mee van de vaarroute. Zoals de vanaf de hele Amstel zichtbare vuurtoren bijvoorbeeld. Tenminste, dat lijkt het. Maar als je dichterbij komt, ontdek je dat het anders is dan je dacht. Het is geen vuurtoren maar een op de kust geworpen zeecontainer, afkomstig van een schip dat zijn lading verloor.

Uitkijken over de Amstelsluizen

Door wind en golven is het loodzware ding meegenomen en precies op zijn kant op de vaste grond terechtgekomen. Een paar mensjes bouwden er vervolgens een wit houten huisje op. Uit dat huisje stroomt ’s nachts licht, waarbij die kleine pioniers mijmerend uitkijken over de Amstelsluizen.

Afijn, er valt heel wat te beleven. Dikke jas aan, stormparaplu mee en genieten maar. Jammer dat de Illuminade niet de hele winter duurt.

Klik op de foto's om te vergroten

5.0/5 rating (2 votes)