Mobile & Tablets

Het geheim van Dresden | Van Rembrandt tot Canaletto | Groninger Museum

Mooie tentoonstelling gezien in het Groninger Museum: ‘Het geheim van Dresden – Van Rembrandt tot Canaletto’. Het museum heeft voor de tentoonstelling een ruime greep gedaan in de wereldberoemde collectie van de Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden. Zeker een aanrader, zoals vrijwel alle exposities in het Groninger.

Koningin Máxima

De tentoonstelling werd geopend door niemand minder dan Koningin Máxima. Het geheim van Dresden is nog te zien tot en met 25 mei 2015.

Keurvorst August de Sterke

‘Het geheim van Dresden’ vertelt het verhaal van de rijke cultuur in Saksen in de achttiende eeuw. Twee vorsten bestierden Saksen destijds: August de Sterke en zijn zoon August III. Beiden waren behalve Keurvorst van Saksen ook Koning van Polen. En ze zwommen in het geld dankzij de zilvermijnen en de verkoop van porselein.

 

Belangrijkste kunstverzameling van Europa

Geld was niet alles voor beide vorsten. Ze zagen het belang van een hoogstaand cultureel leven voor de bloei en welvaart van Saksen. Daarom verzamelden zij een enorme hoeveelheid kunst. Die kunstverzameling zou tot de belangrijkste in Europa gaan behoren. Om de lokale kunstproductie op een hoger niveau te brengen nodigden zij vooraanstaande buitenlandse kunstenaars uit om in Dresden te komen werken.

Van Rembrandt tot Canaletto

In het Groninger Museum kun je dus even baden in de pracht en praal van oude Saksische koningen. En het zijn niet de minsten die het Groninger heeft weten binnen te halen voor ‘Het geheim van Dresden’. De tentoonstelling toont meesterwerken van onder anderen Rembrandt, Velasquez, Titiaan en Canaletto.

Spraakmakende Rembrandt

De Saksische vorsten verwierven ook Rembrandts Ganymedes in de klauwen van de Adelaar. Het werk uit 1635 geldt als een van de meest spraakmakende Rembrandts. Het verbeeldt Zeus als adelaar, die verliefd is op Ganymedes en hem rooft. Je ziet hoe Ganymedes plast, terwijl de klauwen van de adelaar hem vastgrijpen.

Canal Grande in Venetië

Opvallend aanwezig zijn de werken van veel Italiaanse meesters. Ik zag een schitterend doek van Antonio Canal: een fantastisch uitzicht over het Canal Grande in Venetië. Gondels varen over het brede water, ze hebben figuren uit de Commedia dell’Arte aan boord. Het doek, een van de topwerken uit de expositie, dateert van rond 1725.

Man met bontmuts & De ruïnes van de Kreuzkirche

Bij een hele serie intrigerende portretten bleef ik lang staan kijken. Bijvoorbeeld de ‘Man met bontmuts en de rechter wijsvinger geheven’ (1755) van Pietro Antonio Graf Rotari, tevens het hoofdbeeld van de tentoonstelling. Een schilderij waar je naar kunt blijven kijken terwijl je steeds nieuwe details ontdekt heeft de expo ook: ‘De ruïnes van de Kreuzkirche in Dresden’ van Bernardo Bellotto. Fascinerend.

Website Groninger Museum

Filmpje over Het geheim van Dresden

Bekijk hieronder een mooi filmpje over Het geheim van Dresden.

Klik op de foto's om te vergroten

5.0/5 rating 1 vote