Mobile & Tablets

Test: Salomon S-Lab Skate Pro + Wiperboard buizen

Ik was van plan een uitgebreide review te schrijven over mijn Salomon kluunschaatsen met Wiperboard buizen. Maar daar heb ik geen zin in. De lente staat voor de deur immers. Maar even een verslagje van mijn bevindingen, na ongeveer 20 uur schaatsen op de Jaap Edenbaan. Genoeg om een oordeel te vellen (vind ik).

Eerste indruk

Toen ik dit setje pas had gekocht heb ik er een eerste indruk over geschreven. Wil je die lezen?

Salomon S-Lab Skate Pro

De Salomon schoenen zijn geweldig. Waarom ze in godsnaam Salomon S-Lab Skate Pro moeten heten, het is me een raadsel. Komen ze uit een laboratorium? Zijn ze alleen voor professionals? Wat is een S-Lab? Maar goed, de schoenen zitten heerlijk: lekker strak om mijn voeten, zonder te knellen. Ze houden m’n voeten warm. Ze geven veel steun in de enkels. En dit terwijl ze genoeg bewegingsruimte bieden om de schaatsbeweging goed uit te voeren. Je kunt goed diep zitten, met een heuse schaatshoek in je enkels.

Zwakke enkels

Ik heb zwakke enkels. Vooral m’n linkerenkel laat het snel afweten, ik zwik er makkelijk doorheen. Voor mij een reden om af te stappen van mijn Viking Nagano Gold 2005 schaatsen, hoewel ik dat geweldige en mooie schaatsen vond en nog steeds vind. Jaloers kijk ik nog steeds naar medeschaatsers die daarmee hun rondjes draaien. Maar na een rondje of 10 op de ijsbaan hielden mijn enkels het gewoonweg niet en moest ik stoppen.

 

Salomon voorkomt zwikken

De Salomonschoenen bieden alles wat ik ervan had verwacht. Ze geven zoveel steun in mijn enkels dat het zwikprobleem tot het verleden behoort. Gister heb ik 25 rondjes achter elkaar in de schaatshouding geschaatst. Het probleem was nu niet mijn zwakke enkel, maar mijn conditie! En mijn rug, maar dat ligt niet aan de schaatsen. Dus: deze schoenen zijn uitstekend geschikt voor schaatsers met zwakke enkels.

Wiperboard buizen: cool

De Wiperboard buizen dan die ik erbij heb gekocht. Ja, ik heb flink in de bus geblazen, want deze combinatie met de Salomon schoen is prijzig (850 euro). Maar die Wiperboards, ze zijn geweldig. Ten eerste zien ze er natuurlijk ontzettend cool uit. Meerdere malen kwamen medeschaatsers naar me toe op de Jaap Edenbaan om ze te bewonderen. Zoiets hadden ze nog nooit gezien. Er zat zelfs een Zwitser bij die er foto’s van ging maken.

Goed door de bochten

Maar uiterlijk, tja het is wel van belang, maar veel belangrijker: schaatsen ze lekker? En het antwoord is: heel lekker. Ik merk eigenlijk weinig verschil met mijn Vinking Nagano klapschaatsen. Ik ga net zo goed door de bochten als op mijn Viking Nagano. En ook voor sprintjes op rechte einden draait de Wiperboard z'n hand niet om. Verder voelen ze enorm stabiel, zo stabiel als een huis. En toch zijn ze zeer makkelijk los te koppelen van de schoenen. Ideale ijzers dus. O ja: ik heb ze maar 1 keer hoeven slijpen, dus ook het staal is van superieure kwaliteit.

Natuurijs: de echte test

Ik heb eigenlijk nog maar één wens: wanneer kunnen we nou weer eens lekker op natuurijs schaatsen? Dan kan ik ze pas echt gaan testen natuurlijk. Ik duim nu alvast voor volgende winter.

Filmpje over Wiperboard

Bekijk hieronder een filmpje over de Wiperboard. De makers zelf komen aan het woord. En je ziet gelijk waarom ze zo goed klappen, echt veel beter dan andere klappende kluunschaatsen.

3.9/5 rating (8 votes)

  • Tags voor dit artikel: schaatsen

  • Leuk als je mijn blog deelt:
    Bookmark and Share