Mobile & Tablets

Review van Mammut Monolith GTX | Mooie bergschoenen, maar wat slijten ze snel!

Precies 4 jaar geleden kocht ik nieuwe bergschoenen: de Mammut Monolith GTX. Prachtig mooie, goed passende schoenen, geschikt voor bergwandelen met een zware rugzak. In al die jaren brachten ze me over Ardennen en Eifel, maar ook over Alpen en Abruzzen. In totaal heb ik er zo’n 8o volle dagen op gelopen. Een review.

Bergsportzaak Zwerfkei

Bij mijn zoektocht naar nieuwe bergschoenen 4 jaar geleden was ik bij bergsportzaak Zwerfkei in Woerden op de Mammut Monolith uitgekomen. En wel om 1 speciale reden: ik heb een zwakke enkel waar ik snel doorheen zwik. Zwerfkei raadde me deze Mammuts aan, omdat ze een techniek bevatten om zwikken tegen te gaan: Motion Control.

Mooie marketingvondst: Motion Control

Klinkt mooi, en de afdeling marketing van Mammut zal vast trots zijn op de vondst. Maar op de keper beschouwd gaat het gewoon om wat plastic ter hoogte van de enkel die de schacht van de schoen stijver maakt.

Hoe ze het noemen, zal mij verder worst wezen. Wat telt: werkt het ook?

 

Zwikken mét Motion Control

Ik ben niet 100% tevreden. Ook met Motion Control kun je nog aardig zwikken, heb ik ondervonden. Dit in tegenstelling tot wat de promo-filmpjes op Youtube suggereren, en ook wat je in veel zogenaamde reviews op internet tegenkomt. Als je die moet geloven ga je echt nooit meer door je enkel.

Maar dat is lariekoek: je kunt wel degelijk zwikken met Mammut Monolith GTX.

Meer steun voor de enkels

Toch moet ik toegeven dat ik in die 4 jaar mijn enkel minder heb gezwikt dan met andere bergschoenen die ik heb versleten in mijn leven. En ik heb er nogal wat versleten in 25 jaar bergwandelen. Lowa’s, Meindl’s, Hanwags, Scarpa’s, ik heb veel merken aan mijn voeten gehad.

En geen enkele andere bergschoen bood zoveel steun in de enkels als Mammut Monolith GTX.

100% anti-zwikgarantie

Dus wat dat betreft hebben de Mammuts me niet teleurgesteld. Hoewel ik niet begrijp dat er geen bergschoenen ontworpen kunnen worden die 100% garantie bieden tegen zwikken van je enkels. Hoe moeilijk kan het zijn met de huidige technische mogelijkheden?

Maar goed, terug naar de Mammuts. Afgezien van de Motion Control, hoe zijn ze bevallen?

Mammuts: draagcomfort

Eerst maar de positieve kanten: ik heb ze 4 jaar lang met plezier gedragen. Ze zaten over het algemeen goed aan mijn voeten. Ik heb smalle voeten, dus veel schoenen zitten mij te ruim. Eigenlijk waren de Mammuts ook net iets te breed, maar het vetersysteem is fantastisch: het zorgt ervoor dat je de schoenen flink strak om je voeten kunt snoeren, zonder dat dat tot pijnlijke plekken op voeten of enkels leidt.

Dus qua draagcomfort zijn de Mammuts ook geslaagd.

Zijn Mammut bergschoenen duurzaam?

Een ander belangrijk punt van bergschoenen: zijn ze duurzaam? Want je raust er nogal mee door de wildernis. Je gaat bergpaadjes op, bergpaadjes af. Je glijdt half uit over rollende steentjes, je stoot de neus van je schoenen een miljoen keer tegen rotsen. Dus bergschoenen hebben aardig wat te verduren.

Mammuts: een gat zo groot als een euro

Uiteraard valt niet direct op of schoenen duurzaam zijn of niet. Duurzaamheid komt pas na een paar jaar om de hoek kijken. De eerste jaren hebben de Mammuts zich dan ook kranig geweerd. Maar nu, 4 wandeljaren later, zijn ze erg afgedragen. De rubber stootrand heeft op 1 schoen losgelaten. En 2 punten die veel erger zijn: er zit een gat zo groot als een euro in de neus van 1 schoen de schoenen zijn met Goretex gevoerd, maar ze zijn lek

Goretex: duurzaamheid valt tegen

Dat Goretex veel minder duurzaam is dan de fabrikant beweert, was me al vaker opgevallen. Ik heb al eerder een paar Mammuts moeten terugbrengen naar de winkel, omdat ze binnen een jaar gingen lekken. En ook met Goretex jassen van Haglofs ben ik 2 keer teruggegaan vanwege lekken, en kreeg ik ook 2 keer een nieuw exemplaar.

Puntige rotsen

Zo’n fors gat in de neus van mijn Mammut-schoen: dat is volstrekt nieuw voor me. Het rubber is niet stevig genoeg, waarschijnlijk heb ik de voorkant net iets te vaak tegen een puntige rots gestoten. Dan kun je zeggen: doe dat dan niet. Maar ja, daar moeten bergschoenen toch echt tegenkunnen. Ik heb ze niet gekocht om ballroom te dansen.

Te korte levensduur

Nu zul je mij niet horen zeggen dat bergschoenen eindeloos mee moeten gaan. Maar 4 jaar vind ik gewoon te kort. Want als ik een rekensommetje maak, dan heb ik er niet extreem veel uren op gewandeld. Reken je even mee? – ik wandel maximaal 4 weken per jaar op bergschoenen – ik wandel in die 4 weken maximaal 5 dagen – ik wandel per dag 7 uur gemiddeld

Duurzaamheid: dikke onvoldoende

Conclusie: met mijn Mammut Monolith GTX-schoenen heb ik in totaal maximaal 560 uur gelopen (4 jaar maal 4 weken maal 5 dagen maal 7 uur). Dat zijn 23 etmalen lopen achter elkaar. Voor schoenen waar ik 280 euro voor heb neergelegd, zijn dat niet overdreven veel wandeluren. Dus voor de duurzaamheid krijgt Mammut van mij een dikke onvoldoende. Op internet kom ik reviews tegen die mijn ervaringen bevestigen.

Nieuwe schoenen gekocht: Lowa Tibet GTX

Vandaag heb ik nieuwe schoenen gekocht bij Zwerfkei in Woerden. Ik ben afgestapt van Mammut en ben weer aan de Lowa’s begonnen: de Lowa Tibet GTX dit keer. Ze bieden ongeveer evenveel steun in de enkels als de Mammuts. Ze zijn mooi, ze hebben de uitstraling van klassieke bergschoenen. Het vetersysteem is geweldig, en ze zitten goed om mijn voet. Maar hou mijn reviews in de gaten.

En ik waarschuw Lowa vast: als ze tegenvallen, dan zwaait er wat!

Review van Lowa Tibet GTX

Kijk hieronder alvast een review van deze Lowa’s door een echte expert.

Klik op de foto's om te vergroten

5.0/5 rating (3 votes)