Mobile & Tablets

Review van Icebreaker-kleding van merinowol: krijg je waar voor je geld?

Een jaar of 5 geleden kocht ik in Schotland mijn eerste sweater van het merk Icebreaker. Merinowol, ik had er nog nooit van gehoord. Heerlijk warm hield mijn nieuwe Icebreaker me op een ijzige wandeltocht in de Schotse Hooglanden. Sindsdien heb ik veel onderkleding en vesten van Icebreaker gekocht en gedragen. Heel veel gedragen. Voldoet Icebreaker aan mijn verwachtingen? Een review.

Icebreakers in mijn kledingkast

In mijn kledingkast heb ik van Icebreaker liggen:

 • 6 shirts met korte mouwen, variërend in dikte van 140 tot 200 gram, prijs rond 70 euro per stuk
 • 1 shirt met lange mouwen, halve rits en een dikte van 200 gram, prijs rond de 100 euro per stuk
 • 2 sweaters met halve rits en een dikte van 260 gram, prijs rond 120 euro per stuk
 • 1 vest met capuchon, rits en een dikte van 260 gram, prijs rond 150 euro
 • 2 ‘real fleece’ vesten met rits en een dikte van 260 gram, prijs rond 170 euro per stuk
 • 4 paar sokken, prijs rond 20 euro per paar
 • 1 boxer short, prijs rond 40 euro

Dagelijks Icebreakertje

Een flinke collectie dus. Ik draag alles vaak en graag. Eigenlijk heb ik dagelijks wel ‘een Icebreakertje’ aan. Vooral de ondershirts van 200 gram heb ik bijna altijd onder mijn overhemd.

Nieuw-Zeelandse schapen

Icebreaker begon een jaar of 10 geleden op de tamtam te roffelen. Het merk uit Nieuw-Zeeland wilde naam maken met kleding van een zeer fijngeweven wol van Nieuw Zeelandse schapen. Dat pakte Icebreaker bijzonder goed aan. Blijkbaar hadden ze een flinke marketingafdeling opgetuigd die door de wol geverfd is en van (wollen) wanten weet.

 

Wat de marketingjongens zeggen...

Volgens die marketingjongens (en -meisjes) voelt de wol van Icebreaker heerlijk zacht aan, kriebelt het niet, houdt het je lijf onder alle omstandigheden lekker warm (in de winter) of lekker koel (in de zomer). Icebreaker kleding is dan ook bij uitstekend geschikt voor lange wandeltochten of voor de wintersport.

Oude & sterke schapen

Om nog wat extra cachet aan z’n merinowollen kleding te geven, zet Icebreaker z’n schapen in het zonnetje. Want het merino-schaap, dat is me er eentje. Het is één van de oudste schapensoorten ter wereld en ook één van de sterkste, zo stelt Icebreaker. Merino-schapen leven in extreme omstandigheden in de zuidelijke Alpen van Nieuw-Zeeland. Een gewoon schaap zou hier niet kunnen overleven, aldus Icebreaker.

Extreme weersomstandigheden

Afijn, je voelt hem al aankomen: de wol van het merino-schaap is bij uitstek geschikt voor de meest extreme weersomstandigheden. Het verwarmt als het ijzig koud is en het verkoelt wanneer het snikheet is. Daarnaast is merinowol babyzacht voor de huid en licht van gewicht.

Icebreaker: 4 claims

Icebreaker heeft 4 claims die op alle mogelijke manieren naar voren geschoven worden:

 1. Houdt je droog: merinowol trekt vocht weg van het lichaam, nog voordat het vocht in zweet wordt omgezet. Daarnaast droogt merinowol erg snel.
 2. Licht in gewicht: de fijne vezels geven je de warmte van een sweater, maar dan zonder het gewicht en de omvang ervan.
 3. Ademt goed: in tegenstelling tot veel synthetische materialen ademt merinowol van zichzelf al en beschermt het daardoor tegen oververhitting.
 4. Geurbestendig: merinowol neutraliseert op een natuurlijke manier vieze geurtjes en kan daardoor dagen, zelfs weken achtereen gedragen worden, zonder te wassen. Icebreaker heeft dan ook als slogan: It won't stink, even if you do.

Claims in de praktijk

Afijn, genoeg marketing-blabla. Houden deze claims stand in de praktijk? En belangrijke vraag: is kleding van Icebreaker z’n geld waard? Want goedkoop is de kleding natuurlijk niet.

Houdt Icebreaker je droog?

Claim 1: Icebreaker houdt je droog. Mijn ervaring: het ligt eraan wat je doet. Bij matige activiteit vind ik deze claim helemaal terecht. Het fijne van Icebreaker is dat je ook minder voelt dat je shirt vochtig aan het worden is, bijvoorbeeld bij een inspannende wandeling. Dat komt doordat – in tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen – de merinowol niet aan je lijf gaat plakken als je shirt vochtig is. Ook blijft wol je warm houden, ook al is het nat. Van nat katoen koel je zeer onaangenaam af. Ik ken geen materiaal dat dit zo goed doet als merinowol. Droog of nat, het blijft heel comfortabel voelen.

Icebreaker: niet voor zware tochten

Maar bij meer inspanning zit er een addertje onder het gras. Ik draag Icebreaker niet meer bij zware tochten met rugzak of bij hardlopen. De kleding wordt dan kleddernat, droogt langzaam, wordt zwaar. Een van de nadelen van wol ten opzichte van synthetische materialen. Die drogen echt heel veel sneller en plakken ook niet aan je lijf als ze vochtig/nat zijn.

Icebreaker is licht

Claim 2: Icebreaker is in verhouding tot z’n isolerend vermogen heel licht. Ik vind dit nogal tegenvallen. De ondershirts zijn een stuk zwaarder dan mijn synthetische ondershirts, ik schat 2 keer zo zwaar. En het isolerend vermogen van bijvoorbeeld de dikkere sweaters haalt het toch echt niet bij mijn fleece-vesten van bijvoorbeeld Mammut en Asterix, die ook nog eens lichter zijn. Komt bij dat wind dwars door een merinowollen sweater blaast. Koop je een goede fleece dan heb je hier weinig last van.

Icebreaker ademt goed

Claim 3: Icebreaker ademt veel beter dan synthetisch materiaal. Dit kan ik bevestigen. De merinowollen kleding ademt uitstekend, je krijgt veel minder snel een benauwd gevoel, vooral als je aan het wandelen bent en de temperatuur stijgt. Een wandelvriend van mij vindt juist het tegenovergestelde: hij draagt bij het wandelen geen Icebreaker omdat hij dan al snel oververhit raakt. Blijkbaar verschilt dit dus van persoon tot persoon.

Icebreaker is geurbestendig

Claim 4: merinowol neutraliseert vieze geurtjes. Hierin is Icebreaker echt een uitblinker. Nooit eerder heb ik kleding gedragen die je zo lang op de huid kunt dragen zonder te gaan stinken. Ik heb een Icebreaker-shirt weleens een week aangehad bij flinke activiteit zonder dat het noemenswaardig ging ruiken. Vaak denk ik: laat ik dit shirt maar eens wassen want het moet toch wel vuil zijn nu, terwijl het niet te ruiken is. Dus dit is echt top en helemaal waar.

Icebreaker: draagt het lekker?

Afgezien van bovenstaande claims zijn er twee zaken die heel belangrijk zijn bij kleding: draagt het lekker en gaat het lang mee?

Draagcomfort van Icebreaker

Dus draagt Icebreaker lekker? Jazeker, daarom heb ik ook zoveel kleding van dit merk. Het draagt heerlijk, ik draag altijd wel iets van Icebreaker: ondershirt, sokken, vest. Gewoon voor dagelijks gebruik is Icebreaker zeer comfortabel. Voor mijn wandelingen in Nederland is Icebreaker ideaal. Voor inspannende activiteiten voldoet Icebreaker net niet helemaal.

Icebreaker is mooiiiiii

Ik vind de kleding er ook mooi uitzien. Op de boxer na, die meer lijkt op de uitgelubberde onderbroek van m’n ouwe opoe, wát een miskoop... Maar alle andere kleding heeft een mooi design, is goed afgewerkt, met zorg gemaakt, tot aan de naden en de ritsjes aan toe.

Duurzaamheid van Icebreaker

En hier komt het grootste pijnpunt van Icebreaker: de kleding is niet duurzaam genoeg. De shirts slijten snel, veel te snel voor het geld dat je ervoor moet neertellen. In vrijwel al mijn shirts zitten al gaatjes. De sokken slijten op de hielen heel snel af. Zelfs in een van mijn mijn dikkere vesten zitten al gaatjes. Heel jammer, want het is mijn lievelingsvest.

Icebreaker slijt snel

Merinowollen shirts slijten echt een heel stuk sneller dan alle synthetische shirts en sokken die ik heb. Die gaan vaak al 5 of zelfs 10 jaar mee bij intensief gebruik, zonder dat er gaten in vallen. Ook de Icebreaker vesten slijten snel in vergelijking met de fleece-vesten die ik heb. Die gaan eindeloos mee, Icebreaker vertoont slijtage binnen 2 jaar, en soms nog sneller. Dus duurzaam is Icebreaker echt niet. En zeker niet als je die duurzaamheid afzet tegen de prijs.

Gaatjes in mijn Icebreakers

Die snelle slijtage van Icebreaker kleding is ook een van de redenen dat ik Icebreaker niet draag op tochten met een zware rugzak: de draagband van mijn rugzak zorgt vaak al na een paar dagen voor gaatjes in mijn dure shirts.

Eindconclusie: is Icebreaker z’n geld waard?

Biedt Icebreaker kleding ‘value for money’? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Als je alleen kijkt naar draagcomfort en geurbestendigheid dan is het een volmondig ja. Als je kijkt naar de duurzaamheid, dan verdient Icebreaker wat mij betreft een dikke onvoldoende. Trek zelf je conclusie. Ik blijf Icebreaker kopen, ondanks mijn bezwaren.

Roy Donders huispak

Overigens draag ik mijn allereerste Icebreaker die ik in Schotland kocht nog steeds. Nu als oude slobbertrui voor thuis, een soort Roy Donders huispak dus. Na 5 jaar hebben de motten eraan gevreten, lubbert hij hier en daar en is de rits kapot. Maar ik kan er geen afscheid van nemen. 

4.0/5 rating (11 votes)