Mobile & Tablets

Mindfulness-training week 8 | Het einde van het begin

De laatste bijeenkomst van mijn 8-weekse mindfulness-training. De weken zijn voorbij gevlogen. Vanavond staan we stil bij het einde van de training. Of zoals onze trainer zegt: het einde van het begin. Want nu begint het eigenlijk pas echt goed: hoe zorgen we ervoor dat mindfulness een vast onderdeel van ons leven wordt?

Mindfulness-training week 7 | Positieve bronnen aanboren

Vandaag begin ik met een fikse hoofdpijn aan mijn 7de week van de 8-weekse mindfulness-training. Zo’n hoofdpijn waar alleen nog een overdosis paracetamol tegen helpt. Afijn, vandaag staat het aanboren van positieve bronnen in jezelf op het program. Dus daar klamp ik me dan maar aan vast.

Mindfulness-training stiltedag | Een hele dag stil zijn en mediteren

Deze ijskoude zondag op de valreep van de lente breng ik in stilte door op het mindfulness-centrum in de Amsterdamse binnenstad. De stiltedag is onderdeel van mijn 8-weekse mindfulness-training. Een volle dag stil zijn en mediteren, ik zag er tegenop om eerlijk te zijn. En na een slaaparme maar woelrijke nacht ben ik om te beginnen al hondsmoe.

Mindfulness-training week 6 | Omgaan met negatieve gedachten en zelfkritiek

Wat doe ik fout? Het lijkt alsof ik alleen maar meer stress krijg. En dat terwijl ik alle oefeningen trouw doe. Werkt mindfulness wel voor mij? Moet ik er mee doorgaan? Afijn: in week 6 zit ik middenin een mindfulness-crisis. Onze trainer stelt me gerust: ik doe niets fout, ik word me alleen steeds bewuster van wat er speelt. En blijkbaar is dat stress. Pffff, gelukkig maar. Week 6 van mijn 8-weekse mindfulness-training.

Mindfulness-training week 5 | Stress hanteren & loopmeditatie

We gaan iets nieuws doen: lopend mediteren. Wat blijkt: lopen is zo makkelijk nog niet als je er bij stilstaat. Velen van ons wankelen een beetje terwijl we stapje voor stapje van muur naar muur lopen. En we leren hoe we stress mindful kunnen hanteren. Week 5 van mijn 8-weekse mindfulness-training.

Mindfulness-training week 4 | Stress: een sluipmoordenaar

Deze week staat stress op het programma van mijn 8-weekse mindfulness-training. Dat komt mooi uit, want met stress heb ik zeer ruime ervaring. Ik ben zeg maar een SSK, een Super Stress Kip. Maar wat is stress eigenlijk? Zit er ook nog iets positiefs aan stress? Wat doet het met je lijf? En vooral: hoe kun je er beter mee omgaan? Week 4 van de training.

Mindfulness-training week 3 | Mindful Yoga & Korte Ademruimte

Een uiterst rustige vorm van yoga staat deze week op het programma van mijn 8-weekse mindfulness-training. Toch voel ik me opeens zo moe dat zelfs die slappe oefeningen me te veel zijn. “Laat me toch met rust”, denk ik als we van onze trainer liggend op onze rug onze heupen moeten optillen om een brug te vormen. Maar deze week zal ik eindelijk van die vervelende pijn in m’n schouders afkomen. Dankzij slappe yoga.

Mindfulness-training week 2 | Ademmeditatie en Mindful Minutes

Ademen, dat gaat toch vanzelf? Klopt, het gaat maar door en door en door. En juist daarom is je adem heel geschikt als anker voor meditatie: je kunt er altijd naar terug als je aandacht is afgedwaald naar boodschappenlijstjes of verre oorden. In week 2 van de 8-weekse mindfulness-training leren we daarom de ademmeditatie. En als bonus de kortste meditatie ooit: de Mindful Minute.

Mindfulness-training week 1 | Wondermiddel tegen stress?

Stress, heb jij daar ook zo'n last van? Om er beter mee te leren omgaan, ben ik een 8-weekse mindfulness-training gestart. Mindfulness is een wondermiddel tegen stress. Dat is geen loze kreet, het is zeer grondig onderzocht. Wat ik de komende 8 weken grondig ga onderzoeken: werkt mindfulness ook tegen míjn stress? Verslag in 8 weken. Week 1: bijslapen tijdens de bodyscan.