Mobile & Tablets

Kasteel Vorden met bijzondere Lodewijkslinde

Het schitterende Kasteel Vorden werd voor het eerst vermeld in 1315. In een koopakte schonk Steven van Vorden het kasteel en de bijgebouwen aan zijn oom, Dirk van Vorden. In 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd het kasteel volledig geplunderd. Tegenwoordig is het prachtige kasteel een hotel. Leuk voor een bezoekje.

Wigbolt Ripperda

Het huis is door de eeuwen heen eigendom geweest van een waslijst aan adellijke geslachten, waaronder dat van Ripperda (telg Wigbolt Ripperda gaf leiding aan de Haarlemmers tijdens het roemruchte beleg van Haarlem).

Geldersch Landschap

Na de Tweede Wereldoorlog stond het kasteel leeg en raakte het steeds meer in verval. Kasteel Vorden was in deplorabele staat toen het in 1974 in bezit kwam van Het Geldersch Landschap. In 1976 werd het kasteel gerestaureerd en fungeerde het een tijdlang als gemeentehuis van Vorden.

In oude glorie

In 2004 verkocht de gemeente het kasteel aan een particulier, die het huis in oude glorie herstelt. Sindsdien is het kasteel een hotel en een plek om te trouwen. Tegen vergoeding kun je het kasteel bezichtigen onder leiding van een gids.

Geheime gangen en torens

Dan kun je dwalen door authentiek ingerichte vertrekken, geheime gangen, torens en keldergewelven. Het kasteel staat ook bomvol antieke meubels, schilderijen, beelden, houtsnijwerk, porselein uit de 17-19e eeuw.

Torenkamer met bubbelbad

Het kasteel is ook een hotel, waar je een kamer kunt huren. Goedkoop is het niet (150 euro per nacht), maar leuk natuurlijk wel. Wil je jezelf echt trakteren, dan kun je voor 50 euro meer ook de torenkamer boeken. Mét bubbelbad.

Vrouwe van Vorden

Karin de Rouw, Vrouwe van Vorden, waarschuwt wel dat het geen hotel is met 24-uurs service. “Ik doe met plezier de kamers en het ontbijt, want ik heb geen personeel om dat te doen. Maar daarnaast heb ik, naast dat ik dit kasteel met 25 vertrekken en bijgebouwen zelf beheer en onderhoud, ook mijn eigen afspraken en urgenties.” Je bent gewaarschuwd dus.

Lodewijkslinde

In de tuin van kasteel Vorden staat overigens een zeer bijzondere boom: de Lodewijkslinde. Die heet zo omdat Lodewijk XIV in 1672 in zijn schaduw heeft gerust tijdens een veldtocht in de Nederlanden. Boomchirurgen houden regelmatig de vinger aan de pols van deze bijzondere zomerlinde, die een stamomvang heeft van liefst 552 cm.

Reuzeneik

Als je van bomen houdt: vlakbij, in een weiland aan de Vordense Beek, staat een Reuzeneik. Een echte kanjer: z’n stamomtrek is 685 cm, z’n kroon reikt 23 meter hoog en is liefst 39 meter breed. Zijn leeftijd wordt uiteenlopend geschat van 250 tot 400 jaar.

Bezoek Kasteel Vorden

Wil je Kasteel Vorden bezoeken, of er een kamer boeken?

Wandeling langs Kasteel Vorden

Wil je een leuke wandeling maken met kasteel Vorden op je pad? Maak dan de mooie etappe van het Trekvogelpad van Vorden naar Ruurlo.

Klik op de foto's om te vergroten

5.0/5 rating 1 vote