Mobile & Tablets

De Lorelei: rots in de Rijn

De Lorelei: een van de bekendste en meest geliefde hoogtepunten langs de Rijn in Duitsland. Hoewel, geliefd is het verkeerde woord. De Lorelei is de plek waar in vroeger eeuwen verleidelijke sirenen schepen lieten vergaan.

Waarom je de Lorelei moet bezoeken

Vanaf de 132 meter hoge rots vlakbij het plaatsje Sankt Goarshausen langs de Duitse Rijn kun je het schitterende rivierlandschap van alle kanten bewonderen. Dat genoegen moet je helaas wel delen met busladingen Amerikanen, Chinezen en Nederlanders. Gezellig toch?

In het verleden vergingen nabij de Lorelei veel schepen. De Rijn windt zich hier in een zeer scherpe bocht rond de rots. Op dat punt is de rivier met 113 meter op z’n nauwst. Tegelijk is het daar lekker diep: liefst 25 meter. Tel daar zeer gevaarlijke stromingen bij op en alle ingrediënten zijn aanwezig om je scheepje te laten vergaan. En dan heb ik het nog niet eens over die verleidelijk sirenen...

De meest verraderlijke delen van de Lorelei zijn aangepast in de jaren 30 van de vorige eeuw. Toch waarschuwen ze de scheepvaart zelfs vandaag de dag nog voor deze bocht in de Rijn. In januari 2011 veroorzaakte de Lorelei een ernstig ongeluk met een schip dat 2400 ton gevaarlijk zwavelzuur vervoerde.

 

Waarom zijn kunstenaars zo dol op de Lorelei?

Volgens een volksverhaaltje zat een zingende nimf met gouden haren op het hoogste punt van de Lorelei. Haar gezang leidde schippers af, waardoor ze tegen deze enorme rotspartij voeren. Doet dit een belletje rinkelen? Ditzelfde thema komt voor in het verhaal van de sirenen van de Odyssee. Onderaan de Lorelei staat een standbeeld van deze nimf, inderdaad een verleidelijke verschijning.

De Lorelei speelt een rol in veel literatuur. Meest bekend is misschien het gedicht ‘Die Loreley’ van dichter en schrijver Heinrich Heine. Van dit gedicht is ook een lied gemaakt. Beroemde frase: “Ich weiß nicht was soll es bedeuten, daß ich so traurig bin.” Dit is nog steeds een van de populairste liedjes van Duitsland. Duitsers zijn natuurlijk niet echt vrolijke Fransen.

4.5/5 rating (4 votes)

Related Articles