Mobile & Tablets

Zorgen e-readers voor slaapproblemen?

Ai, net als ik heb besloten een e-reader te kopen, stuit ik op verontrustend wetenschappelijk onderzoek: een e-reader lezen in bed is funest voor je slaap. Lezen vanaf verlichte schermen zorgt ervoor dat je minder snel inslaapt en dat de kwaliteit van je slaap slechter is. Maar klopt dit wel? Ik zocht het uit.

E-reader of iPad

Juist voor het slapen gaan mag ik graag nog wat lezen. Ik word dan slaperiger en ben sneller in dromenland. Maar lezen op je iPad of e-reader is hartstikke slecht voor je slaap, zo kopten veel kranten eind 2014. Het zou blijken uit een Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Koop je e-reader bij Bol.com

De beste webshop om je e-reader te kopen is Bol.com. Ik heb er mijn e-reader vandaan, en hij bevalt uitstekend (de Kobo Aura H2O, je ziet hem hiernaast). Vandaag bestellen = morgen al lezen op je nieuwe e-reader. Lekker toch?

Harvard Medical School

Slaaponderzoekers van Harvard Medical School vergeleken de slaperigheid en het inslapen van 12 proefpersonen. Ze wisselden 5 dagen lezen vanaf een e-reader af met 5 dagen lezen van een papieren boek in de avond. De proefpersonen lazen elke avond in een slaapkliniek, 4 uur lang.

Slechtere slaapkwaliteit

Weliswaar was het aantal proefpersonen laag, toch waren de verschillen meetbaar. Na het wegleggen van het boek vielen de e-lezers na gemiddeld 25 minuten in slaap. Lezers van een papieren boek waren 10 minuten eerder vertrokken. Erger nog: de slaap van e-lezers was van mindere kwaliteit. E-lezers waren dan ook de volgende dag meer moe dan papieren lezers.

 

Biologische klok ontregeld

E-lezers voelen zich dus ’s avonds minder slaperig en ’s ochtends minder uitgerust dan lezers van een papieren boek. Meten van het melatoninegehalte (het hormoon dat het slaap-waak-ritme regelt) bevestigde dat de biologische klok was ontregeld.

Oorzaak: achtergrondverlichting

Oorzaak is de achtergrondverlichting, aldus onderzoekers in een artikel het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS, officieel orgaan van de Amerikaanse National Academy of Sciences). Het artikel werd eind december 2014 gepubliceerd. Die achtergrondverlichting geeft hetzelfde blauwige licht als beeldschermen. En dat blauwe licht verstoort de slaap.

Conclusies gelden voor iPad én e-reader

Voor het onderzoek werd een iPad gebruikt, maar volgens de onderzoekers gelden de conclusies ook voor lichtgevende e-readers en andere elektronische apparaten. Deze zenden namelijk licht uit met vergelijkbare golflengtes.

Blauw licht ontregelt je biologische klok

Eerder onderzoek wees ook al uit dat blauw licht van smartphones, tablets, laptops en led-verlichting de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoort. De biologische klok van mensen raakt hierdoor in de war en je valt moeilijker in slaap. Niet voor niks is een belangrijke tip voor goed inslapen: kijk na acht uur ’s avonds niet meer op computers en smartphones.

Alleen mét achtergrondverlichting

Maar hoe zit het dan met e-readers? Die geven toch geen licht? Inderdaad, het onderzoek moet genuanceerd worden. Het onderzoek geldt alleen voor lezen van e-boeken vanaf je iPad of vanaf een e-reader met achtergrondverlichting.

Penn State University

Een artikel op de website van Penn State University, waarin een van de onderzoekers werd geïnterviewd, geeft deze nuance gelukkig: “The researchers measured the amount of brightness coming from several devices, including an iPad, iPhone, Kindle, Kindle Fire and Nook Color. The Kindle e-reader does not emit light, while the iPad, Kindle Fire and Nook Color emit similar amounts of light. However, the iPad is the brightest of the devices measured.”

ePaper & eInk

E-readers zoals de Kobo en Kindle werken met elektronische inkt (eInk) op elektronisch papier (ePaper). Die stralen helemaal geen licht uit. Ze hebben dus geen negatief effect op het slapen, tenminste: de onderzoekers onderzoeken dit soort e-readers helemaal niet. Ik hou het er dus voorlopig op dat het lezen vanaf een e-reader waarvan de achtergrondverlichting uitstaat, geen negatief effect op de slaap heeft. Een mooi artikel over eInk en ePaper staat op Ereaders.nl.

Op het verkeerde been

Toegegeven, het onderzoek spreekt steeds over ‘light-emitting eReaders’. Maar de media pakken dat niet op en schrijven massaal: ‘E-readers verstoren je slaap’. Jammer dat de onderzoekers hier niet direct veel helderder over zijn geweest: ze hebben de wereld van de e-lezers nu flink op het verkeerde been gezet.

3.7/5 rating (10 votes)