Mobile & Tablets

Miep Schilt: ‘Fietsen mag hier in geen 100 jaar’

“Dit pad is bestemd voor wandelaars. Fietsen mag hier in geen 100 jaar. Wilt u dat s.v.p. respecteren? Met dank van en aan Miep Schilt.” Dit intrigerende bord staat pal langs een heel mooi stukje van de Vecht in Maarssen. Hoe komt dat bord daar? En wie is Miep Schilt.

Oudste student van Nederland

Via Google is niet te vinden hoe dat bord er komt. Wel dat ene Miep Schuilt op 6 oktober 2010 haar 100e verjaardag vierde. Een kleurrijk figuur: zij was de oudste student van Nederland (aan de HOVO in Utrecht). Op haar 100ste volgde ze cursussen ‘Archeologie van het oude Egypte’ en een cursus Italiaans.

Landschap Erfgoed Utrecht

En ze zette zich zelfs als 100-jarige nog in als vrijwilligster bij Landschap Erfgoed Utrecht. Miep is op 15 april 2012 overleden en is 101 geworden. Behalve dat Miep waarschijnlijk de oudste vrijwilligster van Nederland was, was zij nog op vele andere terreinen actief.

 

Franse taal en cultuur

In een overlijdensbericht van Alliance France Utrecht, een organisatie voor de Franse taal en cultuur, las ik: “Tot voor kort kwam ze nog trouw op de fiets (!) vanuit Maarssen naar onze culturele avonden en tijdens onze laatste Kerstmatinee was zij nog bij ons. Wij zullen ons haar blijven herinneren vanwege haar grote energie en haar niet aflatende belangstelling voor de Franse taal en cultuur.”

Brailleren van boeken

Miep trok op haar zestigste als vrijwilligster naar Frankrijk om voor anderen iets te kunnen betekenen. Jarenlang deed ze vrijwilligerswerk als druivenplukker en het brailleren van boeken voor blinden. Voor haar vervoer ter plaatse reed zij op haar zestigste voor het eerst op een brommer. En op haar zeventigste haalde ze haar rijbewijs. Al met al woonde ze 20 jaar in Frankrijk en Spanje.

Gedicht aan de burgemeester

Hoe zit het nu met het bord? Dat wordt duidelijk uit een gedicht dat zij aan de burgemeester van Maarssen schreef vlak voordat zij 100 jaar werd:

'Het is mij ter ore gekomen
dat u in september bij mij wilt komen.
Maar, héél lieve en geachte mevrouw,
dit zeg ik u nu maar eventjes gauw,
dat dit echt niet kan geschieden
omdat ik een poosje van hier ga vlieden.'

Eerbetoon aan Miep

Even verderop in het gedicht houdt zij een pleidooi voor het nu eindelijk eens handhaven van het fietsverbod op het mooie wandelpad langs de Vecht in Maarssen. Het bord is dus waarschijnlijk een eerbetoon aan Miep, die zich ook nog eens sterk maakte voor wandelaars. Respect!

3.7/5 rating (3 votes)