Mobile & Tablets

Mr. Manma, bekend Afrikaans medium, lost al uw problemen op

Ze zijn altijd weer een bron van vermaak: de flyers die je in de brievenbus vindt van Afrikaanse mediums. Ze beloven steevast dat ze al je problemen oplossen, en heel fijn: ze geven 100 procent garantie. Toch maar eens bellen met mr. Manma dus?

Gegarandeerd geluk van slagen

Uiteraard lost ook mr. Manma, het medium dat bij mij heeft geflyerd, al mijn problemen op. Zelfs de wanhopigste zaken. Hij brengt direct mijn partner en geliefde terug. En twee onvervalste bonussen: mr. Manma brengt heel veel tederheid aan én hij geneest mijn morele kwalen. Precies wat ik nodig heb.

Opgelicht

Wie zijn toch deze Afrikaanse mediums? Een mooi overzicht biedt de site van het tv-rogramma Opgelicht van AvroTros. Want oplichters zijn het. De geneesheren komen volgens Opgelicht vaak uit Westelijk Afrika. Ze worden ook wel marabouts genoemd. Bij het voorspellen van de toekomst gebruiken ze Arabische astrologie en numerologie. 

 

Waarzegsessies & drankjes

Het begint meestal met een waarzegsessie, waarbij de oorzaak van een probleem wordt achterhaald. De behandeling richt zich op bescherming van de cliënt tegen jaloerse invloeden of een eventuele aanval op de persoon. Door de geneesheer gemaakte amuletten en drankjes moeten hierbij helpen.

Duizende euro’s

In Nederland zijn tientallen marabouts actief. Ze wisselen snel van naam en telefoonnummer. De marabouts weten met hun beloftes de meest wanhopige klanten voor zich te winnen. Hun problemen verhelpen ze niet, maar de klanten zijn wel honderden, soms duizenden euro's lichter. Ze moeten betalen voor dure medicijnen of voor de slachting van een dier.

Opgelicht undercover

Het programma Opgelicht ging undercover en ontmoette verschillende mediums. Zo heeft Opgelicht-redacteur 'Karen' last van straatvrees en doordat ze het huis niet uit durft, zet dat druk op haar werk en relatie. Ze weet niet waarom ze een straatfobie heeft en vraagt professor Dabo om hulp. Zodra Dabo zijn gewaad aan heeft, komt hij tijdens de sessie achter de ware aard van de klachten.

Kwade geesten

Er zitten kwade geesten in de woning, die houden Karen tegen om gelukkig te zijn in haar leven. Maar... daar heeft Dabo de oplossing voor. Het slachten van speciale offerdieren in Senegal. Van het bloed van deze dieren zal een medicijn gebrouwen worden. De prijs: slechts 1800 euro! Dabo benadrukt wel dat Karen er met niemand over mag spreken.

Hulp van een Nederlander?

Het merkwaardige vind ik zelf dat de briefjes duidelijk niet zijn geschreven door iemand die een studie Nederlands summa cum laude heeft afgerond. Maar het Nederlands is toch niet zo slecht als je zou verwachten van iemand uit Westelijk Afrika. Het lijkt alsof ze hulp hebben gekregen van iemand die het Nederlands iets meer machtig is, maar van wie?

4.0/5 rating (10 votes)