Mobile & Tablets

(Brom)fietsen aan (brug)leuningen

Bij fietsenbezitters is de gemeente Amsterdam berucht. Jaarlijks worden zo’n 75.000 fietsen losgeknipt en afgevoerd. Om duidelijk te maken om welke fietsen het gaat, daar heeft de gemeente heldere borden voor. Goed gedaan gemeente. NOT.

In/aan/om fietsenrekken

Bij het opstellen van de tekst voor dit waarschuwingsbord is onmiskenbaar een ambtenaar met een juridische achtergrond aan het werk geweest. Een soort Batavus Droogstoppel die enorm bang is dat er ook maar één fiets de dans ontspringt. Dat je bijvoorbeeld niet kunt zeggen: ja hallo gemeente Amsterdam, mijn fiets stond niet ín het rek, maar áán het rek.

I.v.m. werkzaamheden of... of....

Alles is volledig juridisch afgedekt. Want de reden dat fietsen weggehaald worden is niet alleen de werkzaamheden. Voor alle zekerheid worden ook gelijk twee artikelen uit de Algemeen Plaatselijke Verordening van stal gehaald.

 

Verboden vast te maken

Artikel 4.2 van de Amsterdamse APV luidt: “Het is verboden voorwerpen aan te brengen boven of over de weg of vast te maken aan bomen of aan objecten die zijn bestemd voor of gebruikt worden ten behoeve van de openbare dienst.”

Fiets parkeren verboden

Artikel 4.27 verbiedt het parkeren van fietsen en bromfietsen op plekken die de gemeente daartoe aanwijst. Het is het artikel op grond waarvan de gemeente op enorme schaal fietsen wegknipt bij het Amsterdamse CS. Amsterdam heeft de twijfelachtige eer koploper te zijn: de gemeente verwijdert bijna 75.000 fietsen per jaar. Op de tweede plek volgt Utrecht met 17.000 weggeknipte fietsen.

Gefrustreerde fietsers

Dit leidt tot enorme frustratie bij fietsende Amsterdammers. De gemeente Amsterdam schiet namelijk flink tekort bij het aanbieden van plekken om je fiets te stallen op plekken als Amsterdam CS. En als je hem dan maar wanhopig buiten het rek zet omdat je toch je trein moet halen, knipt de gemeente je prachtige rijwiel los. Te gek voor woorden natuurlijk dit beleid, gemeente ga je schamen!

5.0/5 rating (2 votes)